Marineschip

De moeder van Miracle werd op donderdag 24 mei gered door een Italiaans marineschip en daarna overgebracht naar de Aquarius.

Weeën

‘Voor een eerste bevalling kwam de baby erg snel’, zegt vroedvrouw Amoin Soulemane van Artsen zonder Grenzen. De eerste weeën begonnen vroeg in de ochtend, en ‘s middags was de baby er al. Moeder en kind maken het erg goed’.

Afgeperst

De moeder van Miracle vertelde ons team dat ze een jaar in Libië was, waar ze gevangen werd gehouden, werd geslagen en werd afgeperst om vrij te komen. Met haar partner en honderden anderen ontsnapte ze eerder dit jaar. Ze schuilde sindsdien in het huis van een vriend in Libië. Op donderdag 24 mei ondernam ze tenslotte de gevaarlijke oversteek over zee.

Gevaarlijk

‘De situatie in Libië is erg gevaarlijk voor vluchtelingen en migranten, met erg weinig toegang tot medische zorg’, zegt verpleegkundige Aoife Ni Mhurchu. ‘Als de moeder 48 uur eerder weeën had gekregen, zou ze zijn bevallen op een strand in Libië, zonder medische hulp.’

Motorpech

‘Ze vertelde me dat hun boot al op woensdag vertrok, maar al na een aantal minuten kregen ze motorpech en keerden ze terug naar het strand. De smokkelaars bevalen de mensen zich schuil te houden op het strand. Daarna verdwenen ze en kwamen ze 24 uur lang niet terug. De moeder voelde zich doodsbang. Ze was hoogzwanger en had geen voedsel of water’, zegt Ni Mhurchu.

Reddingsoperaties

Het verhaal van Miracle en zijn moeder laat nogmaals zien hoezeer de aanwezigheid van Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee nodig is en dat het uitvoeren van levensreddende reddingsoperaties niet gehinderd of gecriminaliseerd moet worden.

70 mensen

Met baby Miracle erbij heeft de Aquarius zondagochtend 27 mei een totaal van 70 mensen in Catania, Sicilië, aan land gebracht.

Icoon Baby zonder Grenzen

Baby op komst?

Gefeliciteerd! Wil jij met jouw geluk moeders en baby’s in conflictgebieden helpen? Dat kan! Vraag je vrienden en familie om een gift voor Artsen zonder Grenzen als kraamcadeau.
Kom in actie!