Sterke toename

Het is het directe gevolg van een reeks onderscheppingen van vluchtelingen, migranten en asielzoekers voor de Libische kust. In strijd met het internationaal recht werden ze teruggebracht naar Libië. De bevolking van de detentiecentra in Misrata en Khoms steeg van 650 aan het begin van het jaar tot 930 nu.

15 jarige jongen overleden

Vorige week zijn 106 mensen vanaf een commercieel schip in Khoms van boord gegaan. Er wordt gevreesd dat ten minste 6 mensen zijn verdronken terwijl de groep nog op zee was. ‘Bij het van boord gaan hadden verschillende mensen dringende medische zorg nodig ’, zegt Julien Raickman, verantwoordelijk voor onze activiteiten in Misrata, Khoms en Bani Walid. Wij brachten 10 patiënten over naar een nabijgelegen ziekenhuis. Desondanks stierf een 15-jarige jongen later in het ziekenhuis. Vorige week kwam nog een andere groep van 144 mensen aan, die ook waren gered door een vrachtschip. Ook zij gingen in Misrata van boord.

Zwangere vrouwen en kinderen

Onder de 250 mensen die in Misrata en Khoms aan land kwamen zijn vrouwen, van wie sommigen zwanger zijn, baby's en kinderen jonger dan 7 jaar. Ze werden overgebracht naar detentiecentra in het gebied.

Onvoldoende voedsel

Mensen die onlangs zijn teruggebracht naar Libië zitten nu vast in overbevolkte detentiecentra. Deze mensen kunnen vrijwel niet naar buiten en hebben vrijwel geen schoon water. Er is veel te weinig voedsel om te voorzien in de behoeften van mensen met een ernstige medische aandoening, kinderen en zwangere vrouwen.

Systematisch mishandeld en gemarteld

Sommigen melden dat ze, voordat ze de Middellandse Zee probeerden over te steken weken- of soms maandenlang door mensenhandelaren gevangen werden gehouden, te weinig voedsel kregen en systematisch werden mishandeld en gemarteld. ’Mensen zijn teruggevoerd naar het land dat ze probeerden te ontvluchten, ze zijn wanhopig. Ze moeten worden bijgestaan en beschermd, niet teruggestuurd worden naar een uitzichtloze detentie’, zegt Julien Raickman.

Detentiecentra Tripoli ook steeds voller

Ook in Tripoli raken de detentiecentra steeds voller. Bijna alle detentiecentra zijn slecht geïsoleerd tegen het winterweer, met als gevolg een toename van allerlei aandoeningen als gevolg van langdurige blootstelling aan koud weer. Onze medische teams hebben tekenen van ongezond gewichtsverlies waargenomen in de detentiecentra als gevolg van gebrek aan voedsel.

Watertoevoer afgesneden

Bij recente gevechten in het zuiden van Tripoli zijn 14 doden en 58 gewonden gevallen volgens vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisaie in Libië. Inwoners en ongeveer 228 vluchtelingen, migranten en asielzoekers in het detentiecentrum Qasr Bin Gashir kwamen in een aantal gevallen vast te zitten tussen de strijdende partijen. De stroomtoevoer naar de waterpomp in het centrum raakte afgesneden en de drinkwatervoorziening was onderbroken totdat het ons lukte om een noodvoorziening aan te leggen. Onze medische teams hebben het centrum vorige week tweemaal bezocht om consulten te bieden en medicatie aan te voeren voor tuberculosepatiënten.