Huis compleet verwoest

‘Ik ben bijna alles verloren. Door de zware regenval is mijn huis compleet verwoest. Nu moet ik het opnieuw opbouwen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik blijf voorlopig bij mijn familie. We wonen met veel mensen in hetzelfde huis, maar er is niet genoeg ruimte voor iedereen,’ vertelt Carlitos Limia, inwoner van de stad Pemba.

Noden in kaart brengen

Sommige van onze hulpverleners zijn verplaatst naar de provincie Cabo Delgado om daar hulp te bieden. Onze teams zijn bezig de noden in kaart te brengen, maar door de overstromingen zijn veel gebieden moeilijk te bereiken.

Cholera-uitbraak verklaard

Op donderdag 2 mei bevestigden de lokale autoriteiten dat er cholera is uitgebroken. Onze teams ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid met materialen voor een cholerabehandelingscentrum in Pemba.

‘We leveren tenten en medische apparatuur om een ​​tijdelijk cholerabehandelcentrum te bouwen met een capaciteit van 10 tot 15 bedden,’ legt Danielle Borges, projectcoördinator in Pemba, uit. ‘We hebben nu twee doelen: cholerapatiënten beter maken en verdere verspreiding tegengaan. We isoleren zieke mensen en behandelen ze, zodat verdere besmetting niet mogelijk is. Het is belangrijk dat mensen stoppen met het gebruik van besmet water. We doen er alles aan om te voorkomen dat er meer mensen ziek worden.’

Gezondheidscentrum zwaar beschadigd

In Macomia, ten noorden van Pemba, is het gezondheidscentrum zwaar beschadigd en niet meer te gebruiken. Onze teams hebben een mobiele kliniek opgezet voor moeder-en-kind-zorg om de kwetsbaarsten toch medische zorg te kunnen bieden.

‘De gevolgen van 2 cyclonen in zo'n korte tijd zijn enorm. Het is een harde klap voor het land dat pas net hersteld is van de eerste,’ zegt Danielle Borges.