Stromen gewonden verzorgd


Wij voorzien ziekenhuizen en medische posten in de getroffen provincies Idlib en Hama van medicijnen, eerstehulp- en chirurgische kits. De ziekenhuizen melden ons dat zij stromen gewonden hebben verzorgd. Begin juli zelfs 35 gewonden van één luchtaanval binnen 2 dagen in één ziekenhuis alleen al. Een ander ziekenhuis heeft in dezelfde week 50 gewonden behandeld. Eén ziekenhuis is door bommen geraakt. ‘We zijn bang, maar we proberen altijd de spoedeisende hulp open te houden. Zelfs als de bommenwerpers overvliegen. We kunnen niet anders, duizenden mensen zijn van ons afhankelijk,’ vertelt de directeur van één van de door ons ondersteunde ziekenhuizen..

Mobiele klinieken Artsen zonder Grenzen Syrie
© MSF

Mobiele klinieken

Mensen wachten op hun beurt bij een van onze mobiele klinieken. Omdat de mensen zich door het hele gebied hebben verspreid, rijden onze teams de nederzettingen langs.

Hulp aan vluchtelingen uit Idlib en Hama

In de grensregio bij Turkije bieden we medische hulp in mobiele klinieken aan de vluchtelingen. We delen noodhulpgoederen uit als zeil en ander materiaal aan de vluchtelingen uit Idlib en Hama. Een deel van de mensen heeft tenten, anderen zoeken beschutting onder olijfbomen. Er is een tekort aan schoon water, dus delen wij drinkwater uit. En we bouwen noodwc’s, om te voorkomen dat ziekten zich verspreiden. Hulpcoördinator Lorena Bilbao: ‘De mensen verkeren in een kritieke situatie.’

Onze noodhulp in Syrië

Wij bieden medische en andere noodhulp in het noorden van Syrië. Hier duurt de oorlog al meer dan 5 jaar. We geven allerlei soorten zorg: zoals je van een huisarts krijgt, medische zorg voor zwangere vrouwen maar ook behandeling voor chronische ziekten en aandoeningen als diabetes en astma. Ook enten we mensen in tegen veel voorkomende ziekten om te voorkomen dat besmettelijke ziekten zich snel verspreiden. We ondersteunen ziekenhuizen met medicijnen en materiaal in en rond Idlib en Aleppo. En we werken samen met 3 ziekenhuizen in het noorden van de provincie Idlib. We werken ook in het noordoosten in de provincies Raqqa en Al Hasakeh. De reden dat wij niet in andere delen van het land werken, is dat de regering ons pertinent de toegang weigert. Dat houdt in dat zij ons niet ongehinderd er zullen laten werken.