Onze hulp in Pibor

Ook het ziekenhuis in de plaats Pibor waar wij medische hulp bieden, is volledig overstroomd. Daarom kunnen we nu alleen beperkte medische zorg bieden in een opblaasbaar veldhospitaal. Deze staat echter niet hoog genoeg en daarom zoeken wij nu hoger gelegen plek die veilig is voor het wassende water. De patiënten die niet in kritieke toestand verkeren, hebben we ontslagen.

We verhuizen de laatste patiënten zo snel mogelijk naar een veilige locatie. En we versterken ons team in Pibor met extra noodhulpspecialisten, zoals een water-en-sanitatiespecialist.
Roderick Embuido, medisch coördinator
Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Medische post onbereikbaar

In het noordoostelijk gelegen gebied Maban zijn meer dan 200.000 mensen getroffen door het stijgende water. Ook de medische post waar wij hulp bieden en de wegen zijn overstroomd.

Gevaar voor ziekte-uitbraken

‘We maken ons grote zorgen over de bevolking in de afgelegen gebieden rond Pibor en Maban. We voeren lucht- en grondanalyses om de volledige impact van de situatie in te schatten.’, aldus Kim Gielens, landencoördinator in Zuid-Soedan.

Drie grootste doodsoorzaken

‘We verwachten ook een ernstige toename van acute waterige diarree, malaria en infecties van de luchtwegen. Dat zijn drie van de belangrijkste doodsoorzaken in Zuid-Soedan. Internationale en nationale organisaties moeten onmiddellijk in actie komen om voedsel, water, onderdak en medische zorg te bieden’, vervolgt Kim Gielens vanuit Zuid-Soedan.

Malaria

Onze teams behandelen jaarlijks bijna 300.000 patiënten voor malaria. En malaria is de grootste doodsoorzaak voor kinderen onder de 5 jaar in Zuid-Soedan. Zonder tijdige medische behandeling kan malaria tot de dood leiden.

Slangenbeten

Een ander gevaar zijn – dodelijke - slangenbeten. Ook slangen willen aan het water ontsnappen en begeven zich naar nog droog land waar mensen ook schuilen.

Afhankelijk van noodhulp

De overstromingen verergeren de toch al slechte humanitaire situatie in Zuid-Soedan, waar 7 miljoen mensen, twee derde van de bevolking, afhankelijk zijn van noodhulp. Dit komt door de jarenlange oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan waarbij 4 miljoen mensen zijn gevlucht.