Helft opvarenden jonger dan 18 jaar

Bijna de helft van de mensen aan boord is jonger dan 18 jaar. Onder de opvarenden zijn 29 kinderen zonder begeleiding van ouder of volwassene en 4 zwangere vrouwen. Waarvan 1 in verwachting van een tweeling. ‘Een van de zwangere vrouwen is behandeld voor uitdroging en onderkoeling. De anderen zijn uitgeput, maar in redelijke staat van gezondheid.’ Aldus Projectcoördinator Michael Fark.

14 reddingsoperaties op Middellandse Zee

Sinds de herstart van onze reddingsmissie op de Middellandse Zee heeft de Ocean Viking al 14 reddingsoperaties uitgevoerd. In de afgelopen 4 maanden heeft de Ocean Viking 1.030 mensen gered. Volgens de laatste cijfers zijn er dit jaar al bijna 700 mensen verdronken.

1 op de 18 mensen sterft op zee

In 2019 sterft 1 op de 18 mensen die Europa probeert te bereiken via de Middellandse Zee. Ondertussen zijn er 8.309 mensen onderschept door de Libische kustwacht en onder dwang teruggebracht naar Libië.

Weersomstandigheden Middellandse Zee verslechteren

Met de aankomende wintermaanden worden de weersomstandigheden op de Middellandse Zee slechter. De kans op onderkoeling voor mensen die de oversteek wagen in kleine rubberboten is groot. Het slechtere weer zorgt voor hogere golven en bemoeilijkt de reddingsoperaties.

Een redding op zee: hoe doe je dat?
De 5e redding van de Ocean Viking in korte tijd.

'Pull factor' niet bewezen

Recent onderzoek toont aan dat de zogenoemde 'pull factor' op de Middellandse Zee door de aanwezigheid van hulporganisaties niet bestaat. Hun aanwezigheid zou een aanzuigende werking hebben op vluchtelingen die proberen Europa te bereiken. Dit punt wordt veelvuldig gebruik om het werk van onze teams te bekritiseren. Het onderzoek toont aan dat dit niet klopt. Lees hier het hele onderzoek.

Icoon gift

Jij bent onmisbaar

24 uur per dag, 365 dagen per jaar paraat staan om mensen in crisissituaties te helpen. Dat kan alleen met jouw steun.
Doneer nu