De eerste redding: 74 mensen gered

Op zondag 13 oktober hebben onze teams 74 mensen gered. Hiervan zijn er 6 minderjarig. Deze groep mensen zat vast in een onzeewaardige rubberboot. Deze dobberde ongeveer 50 zeemijlen voor de Libische kust. Hoewel ze uitgeput zijn van de gevaarlijke reis, lijken ze allemaal stabiel te zijn.

Gisteravond dacht ik dat we op zee zouden sterven. We zeiden tegen elkaar dat we in Libië hadden moeten blijven, ook al was daar geen toekomst meer voor ons. Hier op zee zullen wij sterven en niemand die het ooit zal weten. Uiteindelijk kwamen jullie ons redden. Godzijdank.
Een geredde man van 30 jaar

De tweede redding: 102 mensen gered

Binnen 24 uur hebben onze teams een tweede redding uitgevoerd. Op ongeveer 40 zeemijlen voor de Libische kust zijn 102 personen gered. Van deze groep zijn er 12 vrouwen en 9 kinderen. In totaal zijn nu 176 geredde mensen aan boord van de Ocean Viking.

Ons team aan boord van Ocean Viking. Ze bereiden zich voor op de redding.
Ons team aan boord van Ocean Viking. Ze bereiden zich voor op de redding. ©Stefan Dold

Tragedie bij Lampedusa

Vorige week was de Ocean Viking betrokken bij een zoektocht naar overlevenden van een schipbreuk voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Hierbij zijn 13 vrouwen omgekomen. Volgens de Italiaanse media worden 4 kinderen nog altijd vermist. De Ocean heeft twee dagen geholpen in de zoektocht maar zonder resultaat.