Het medisch team op de intensive care monitort en stabiliseert een ernstig gewonde patiënt. © Andrii Ovod
Verpleegkundige Anastasia behandeld onze patiënt in de medische trein in Oekraïne. © Andrii Ovod

Patiënten naar een veilig plek

Het merendeel van onze patiënten is gewond geraakt door gericht oorlogsgeweld zoals explosies. Veel van hen zijn ouder dan 60 jaar en de jongste patiënt is zes jaar. Gelukkig zijn er de afgelopen maanden 653 patiënten vervoerd naar veiligere plekken in het westen. ‘Veel mensen raakten gewond door militaire aanvallen op woonwijken. Ondanks dat wij niet precies kunnen aantonen dat het de intentie was om burgers als doelwit te nemen, betekent het besluit om zware wapens in te zetten in dichtbevolkte gebieden dat burgers, onvermijdelijk en dus bewust, worden gedood en verwond,' aldus Stokes.

Een ernstig gewonde patiënt wordt van een ambulancebrancard naar een bed op de intensive care getild. © Andrii Ovod
In Oekraïne brengen onze teams patiënten met de trein naar een veilig gebied. Verpleegkundige Anastasia checkt of alles goed gaat met de patiënt.

Veilige en tijdige evacuatie

Zoals in alle conflicten en oorlogen moeten alle gewapende troepen het internationaal humanitair recht respecteren. Artsen zonder Grenzen roept dringend op om burgers en civiele infrastructuur te beschermen, mensen veilig te laten vluchten en veilige en tijdige evacuatie van oorlogsslachtoffers mogelijk te maken. Humanitaire toegang is nu noodzakelijk om hulp te kunnen bieden aan mensen, waar ze zich ook bevinden.

Arts Guadalupe behandelt een patiënt in de medische trein. © Andrii Ovod
Teams lopen langs de trein. © Andrii Ovod