Kind verdronken

De afgelopen dagen is bij het eiland Lesbos een kind verdronken toen een bootje omsloeg. Er zijn mensen bij de Griekse landgrenzen met traangas bestookt. De spanningen hebben op het eiland Lesbos geleid tot rellen, wegblokkades en aanvallen op hulpverleners en vrijwilligers. Onze teams zijn vastberaden om op Lesbos te blijven werken. Wel besluiten we noodgedwongen per dag of wij wel of niet hulp kunnen bieden vanuit onze klinieken.

Minder hulp voor vluchtelingen

Al 4 jaar lang laat de EU, via de EU-Turkije deal, politieke winst boven mensenlevens gaan. Het afschrikbeleid van de laatste dagen leidt tot nog gevaarlijker situaties. De mensen die hulp nodig hebben, zijn kind van de rekening. Door de opgelopen spanningen zijn sommige hulporganisaties en vrijwilligers nu gestopt met hun hulp, uit veiligheidsoverwegingen.

Noodtoestand in Griekenland uitgeroepen

Wij vrezen dat de door de Griekse overheid aangekondigde noodmaatregelen tot meer chaos, geweld en doden op zee zullen leiden. Die noodmaatregel ontneemt mensen namelijk onder andere (tijdelijk) het recht om bescherming te vragen. Ook duwt ze mensen terug naar Turkije. Het zal de humanitaire crisis alleen nog maar groter en erger maken.

Artsen zonder Grenzen pleit ervoor dat:

  • Europese lidstaten en de Europese Commissie onmiddellijk een noodevacuatie - vanuit de hotspots - faciliteren, naar veilige en menselijke opvangcentra binnen de EU. Hierbij moeten kinderen en mensen die onmiddellijk medische zorg nodig hebben, voorrang krijgen.
  • Er moet een einde komen aan de EU-Turkije deal en het beleid dat draait om vast- en tegenhouden. Daardoor zitten mensen eindeloos vast op de Griekse eilanden, in structureel overvolle kampen, in onbeheersbare en mensonterende omstandigheden.
  • De ontvangst- en huisvestingprocedures op het Griekse vasteland moeten onmiddellijk opgevoerd worden. Een veilige en waardige behandeling conform de vastgelegde minimale normen van de Europese Unie moet gegarandeerd zijn.
  • Er moet meer gespecialiseerd personeel naar de eilanden gestuurd worden: met name artsen, (kinder)psychologen, verpleegkundigen en interculturele specialisten. Dit om ervoor te zorgen dat alle mensen die om asiel vragen de medische en psychosociale hulp krijgen die zij nodig hebben.
  • Mensen die kwetsbaar zijn moeten als zodanig worden herkend en de support en behandeling krijgen die zij nodig hebben.