70 lichamen in het water

Deze gebeurtenis onderstreept nog maar eens de extreem hoge menselijke kosten van de situatie in Libië en het gebrek aan reddingscapaciteit op de Middellandse Zee. Volgens ooggetuigen lagen er minstens 70 lichamen in het water.

Eerste hulp

Onze teams hebben overlevenden eerste hulp gegeven. Patiënten waren in shock en leden aan zuurstoftekort en onderkoeling. We hebben 7 mensen doorverwezen naar het ziekenhuis.

Levens weer op het spel

We maken ons grote zorgen over de overlevenden van deze schipbreuk. Als deze door de Libische kustwacht naar de onveilige detentiecentra worden gebracht staat hun leven weer op het spel.

Luchtaanval op detentiecentrum

Zo werden deze week nog 38 mensen op zee onderschept en naar het onveilige detentiecentrum in Tajoura gebracht. Dit centrum is drie weken geleden geraakt bij een luchtaanval. Hierbij kwamen 60 mensen om en raakten 70 mensen gewond. Dit detentiecentrum is dus niet veilig.

Het detentiecentrum in Tajoura na de luchtaanval in Libië.
Het detentiecentrum in Tajoura na de luchtaanval. ©Hazem Ahmed/AP

Evacuatie uit onveilige detentiecentra

Wij roepen op tot onmiddellijke evacuatie van vluchtelingen en migranten uit de onveilige detentiecentra in Libië. Ook de UNHCR, de IOM en een aantal EU-leiders roepen op tot evacuatie.