Vooral jonge kinderen slachtoffer

Een van de patienten in het Kutupalong-ziekenhuis is de 9 maanden oude dochter van Nurata. Mohammad vertelt dat de baby nauwelijks bij bewustzijn was toen ze aankwam. ‘Ik zag zoveel angst in het gezicht van haar moeder.’ Ze had zuurstof nodig om te kunnen ademen. Ernstige luchtweginfecties komen vaak voor bij mazelen. Jonge kinderen die naar de kliniek komen snakken naar adem. Gelukkig verbeterde de situatie van Nurata's dochter na vijf dagen op de isolatieafdeling. ‘Het gevoel om een ​​patiënt er weer bovenop te zien komen is onbeschrijfelijk', vertelt hij blij.

2.350 mensen met mazelen behandeld

In januari hebben we 900 mensen met mazelen in onze kliniek behandeld. We hebben 120 mensen moeten isoleren om verdere besmetting te voorkomen. Vanaf oktober 2019 hebben onze teams al 2.350 mensen met mazelen behandeld. Maar liefst 80% van onze mazelenpatiënten zijn jonger dan 5 jaar oud.

Werken aan vaccinatieprogramma

De Rohingya is een bevolkingsgroep uit buurland Myanmar, die in hun eigen land niet als officiële inwoner wordt erkend. Hierdoor hadden zij beperkt toegang tot gezondheidszorg in Myanmar en zijn de meeste Rohingya niet gevaccineerd. Ook in de vluchtelingenkampen in Bangladesh is er geen vaccinatieprogramma voor mazelen, waardoor jonge kinderen die in het kamp worden geboren, het risico lopen om de ziekte te krijgen. Om een uitbraak in de toekomst te voorkomen werken we samen met andere hulporganisaties en de Bengaalse overheid aan een vaccinatieprogramma voor de mensen in het kamp.