Psychologische zorg

Onze teams bieden de zwaarst getraumatiseerde patiënten psychologische zorg in groeps- en individuele sessies. Tussen maart en september dit jaar kregen 835 mensen individuele sessies. Van hen vertelde de helft dat op zijn minst 1 lid van hun familie was gedood, en/of dat hun huizen en bezittingen waren geplunderd of verwoest.

Mannen

Onder de 2.600 mensen waren 32 mannen. Een aantal van hen zei gedwongen te zijn geweest leden van de eigen gemeenschap te verkrachten. Verder waren er in de groep 162 kinderen jonger dan 15 jaar, onder wie 22 jonger dan 5.

Ziekenzaal in DR Congo

Aantallen gestegen

De cijfers laten waarschijnlijk alleen een deel van het probleem zien. Sinds september 2017 richten we ons nadrukkelijk op de slachtoffers van seksueel geweld door de crisis in Kasai. Door onze voorlichting in lokale gemeenschappen zijn de aantallen sindsdien patiënten gestegen, en we bieden nu zorg aan gemiddeld ruim 200 patiënten per maand.

Snelle hulp medisch noodzakelijk

Het is wel zorgelijk dat 3 van de 4 slachtoffers die door ons werden behandeld pas een maand of nog later na de aanval naar ons toe kwamen. De meesten van hen gaven aan dat ze niet wisten dat er gratis zorg was of dat ze geen geld hadden voor het transport naar onze klinieken. Toch is snelle hulp – binnen 72 uur na een verkrachting – medisch noodzakelijk, vooral om effectief te beschermen tegen ziekten als hiv.