Hulpverlener Cristian Reynders

Cristian Reynders

projectcoördinator

Tekort aan personeel

‘Dat de eerste bevestigde corona besmettingen zich voordoen in lokale ziekenhuizen en onder het personeel baart ons zorgen,’ vertelt Cristian Reynders, projectcoördinator. 'Voor de epidemie was er al een groot tekort aan medisch personeel. Heel wat artsen zijn de oorlog in het land ontvlucht. En vaak moeten medewerkers in verschillende ziekenhuizen aan de slag, om ervoor te zorgen dat deze open blijven. Zodat mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.’

Deuren gesloten

Twee van de ziekenhuizen die we onlangs hebben bezocht, hebben tijdelijk de deuren moeten sluiten als gevolg van besmettingen. Aan het medisch personeel van die instellingen is gevraagd om thuis in quarantaine te gaan. In andere ziekenhuizen in het noordwesten van Syrië is de medische zorg op een lager pitje gezet. De lokale gezondheidsautoriteiten hebben de ziekenhuizen gevraagd om tijdelijk externe consulten en niet-essentiële chirurgische ingrepen op te schorten.

Wachtrij voor een onze medische post in een kamp in het noordwesten van Syrië.
Een arts controleert de temperatuur van een patiënt bij een ziekenhuis in het noorden van Syrië dat door ons ondersteund wordt.

Angst voor het virus

‘Sinds de uitbraak van de pandemie zijn verschillende externe consultatiediensten dicht gegaan uit vrees voor het coronavirus,’ zegt Reynders. ‘De COVID-19 maatregelen zijn uiteraard noodzakelijk, maar de regio beschikt over te weinig medische middelen om de zware impact van deze maatregelen op de zorgverlening te dragen. We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen van het coronavirus in Idlib. De tijdelijke sluiting of vermindering van medische zorg en het toenemend tekort aan zorgverleners maken de situatie daar uiterst zorgwekkend.’

Verspreiding groter dan verwacht

De besmette zorgverleners waren aan de slag in verschillende vestigingen, verspreid over de gouvernementen Aleppo en Idlib (districten Azaz, Sarmada en Ad-Dana). Het is mogelijk dat de besmetting zich heeft verspreid over een grotere zone dan we denken. De artsen die de coronapatiënten verzorgen, laten weten dat er tests plaatsvinden. De mensen die contact hebben gehad met de patiënten, worden opgespoord om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Social distancing onmogelijk

In het noordwesten van Syrië leven zo’n 2,7 miljoen ontheemden. Ze zijn op de vlucht in eigen land en verblijven in overbevolkte kampen met een schrijnend gebrek aan water en hygiëne. Afstand houden en handen wassen is onmogelijk. Onder de ontheemden bevinden zich veel mensen die vatbaar zijn voor het coronavirus. Denk aan ouderen en/of mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes. Onze teams bieden deze mensen medische zorg met behulp van mobiele klinieken en bieden ondersteuning aan de ziekenhuizen in de regio.

Te weinig testkits

‘We beschikken over erg weinig testkits. Er zijn er al heel wat gebruikt en we zien onze voorraad alleen maar slinken. Als we door onze kits heen zijn, vrezen we voor een snelle verspreiding van het virus in de kampen. De situatie dan nog verder opvolgen en onder controle houden, wordt een onmogelijke opdracht. Dit vooruitzicht heeft schrikbarende gevolgen voor de kwetsbaarste bevolkingsgroepen. Zij kunnen terugvallen op alle bestaande maatregelen om hen tegen het virus te beschermen, maar moeten ook voorrang krijgen bij de verdeling van hygiënepakketten.,’ waarschuwt Cristian Reynders.