‘De epidemie is nog niet onder controle’

‘In Tsjaad zit normaal gesproken een vast patroon in de uitbraken van mazelen. Ze beginnen meestal in het voorjaar en eindigen aan het begin van het regenseizoen in juni’, zegt onze noodhulpcoördinator Theresa Berthold. ‘Maar deze uitbraak is niet gestopt in juni. En de epidemie is nog steeds niet onder controle’.

68 doden

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 9.000 gevallen van mazelen gerapporteerd. 68 mensen overleden in die periode aan de ziekte.

Meer dan 107.000 kinderen gevaccineerd

Ons noodhulpteam heeft een grote vaccinatiecampagne opgezet vanuit de stad Am Timan. Binnen vier weken hebben 150 van onze medewerkers 107.000 kinderen gevaccineerd. Ook helpen we bij de behandeling van mazelenpatiënten en geven we gratis medische zorg.

Dorpen bezocht

Onze teams hebben voorafgaand aan de campagne verschillende dorpen en nomaden in het gebied bezocht. Daar informeerden we de mensen over de mazelen en de vaccinaties.

Onze kliniek voor kinderen met mazelen

We hebben in de hoofdstad N’Djamena een voedingscentrum omgebouwd tot een kliniek voor kinderen met mazelen. Ook ondersteunen we andere gezondheidscentra. We hebben nu zo’n 1.500 kinderen behandeld tegen de ziekte.

Vaccinatiegraad in Tsjaad veel te laag

In Tsjaad is slechts 37 procent van de jonge kinderen gevaccineerd tegen mazelen. Een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is om de ziekte te stoppen.