Infectieziektes voorkomen

‘Inenten is een effectieve manier om infectieziektes te voorkomen. Al helemaal in een regio waar de gezondheidszorg praktisch is ingestort. Na jaren van conflict waren veel kinderen niet ingeënt tegen veelvoorkomende infectieziektes,’ zegt dr. Maria Aparecida Rodriguez Rado, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in het noorden van Syrië.

Niet makkelijk vanwege voortdurende conflict

In 10 dagen kregen meer dan 51.000 kinderen hun vaccinaties. Dit was niet altijd makkelijk vanwege het voortdurende conflict. ‘Soms moesten onze teams op de motorfiets in plaats van met de auto om wegen te omzeilen die vanwege geweld gesloten zijn,’ aldus Moa-az Diab, de logistiek manager in de regio.

Vluchtelingenkampen in West-Aleppo

West-Aleppo, in het noorden van Syrië, is een van de belangrijkste bestemmingen voor mensen die gevlucht zijn uit onder andere de stad Aleppo, Homs, Zuid-Hama en Oost-Ghouta. In de vluchtelingenkampen zijn basisvoorzieningen als schoon water, voedsel en hygiënische voorzieningen schaars. De vluchtelingen hebben beperkt toegang tot de gezondheidszorg. Daardoor zijn mensen in het kamp meer vatbaar voor infectieziektes als mazelen en longontsteking. Vooral kinderen zijn kwetsbaar.