Eerste lading onderweg

Onze teams delen tenten, keukengerei, vloermatten, dekens en andere essentiële items uit. Een eerste lading voor 800 gezinnen in Idlib is al onderweg. Wij zoeken ook naar nieuwe locaties om traumazorg te bieden en om de basiszorg voor deze mensen te verbeteren.

Groot risico voor water overdraagbare ziekten

De kampen waar deze mensen leven zijn overvol en de noden zijn enorm groot. Ook verhoogt deze situatie het risico op via water overdraagbare ziekten. Mensen die de afgelopen weken zijn aangekomen, hebben moeite om überhaupt onderdak te vinden. Mensen hebben dringend behoefte aan basismiddelen zoals matrassen, dekens, winterkleding en spullen om zichzelf, hun kleding en potten en pannen te wassen.

Slapen in de open lucht

Mensen bevinden zich in een uiterst kritieke situatie - vooral omdat velen al meerdere malen gevlucht zijn. Het vinden van een veilige plek is een uitdaging. Tenten zijn dringend nodig. Gezinnen slapen soms in de open lucht, in onafgewerkte gebouwen of in andere provisorische onderkomens. De meeste vluchtelingen hebben zich in een klein gebied langs de Turkse grens verzameld, naarmate de frontlinie zich vanuit Aleppo naar het westen beweegt.

Uitgeputte collega’s versterken

Ons vermogen van het bieden van hulp gaat afhangen van de mogelijkheid om een regelmatige en constante stroom van hulpgoederen en medische benodigdheden te kunnen ontwikkelen. En van de mogelijkheid om teams te sturen om onze Syrische collega's te versterken. Die zijn uitgeput na jaren van werken in extreme omstandigheden, geweld en angst.

Massale volksverhuizing

Sinds 1 december 2019 zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 948.000 mensen gevlucht voor de bombardementen en beschietingen in het gouvernement Idlib in het noordwesten van Syrië. Deze massale volksverhuizing in op slechts enkele weken tijd, is een ware exodus die ongekend is sinds het begin van het conflict in het land 9 jaar geleden.