Onze kliniek in Pieri

De gewelddadigheden startten vroeg op zaterdagochtend, 16 mei. Op dat moment bevonden zich één patiënt en drie van onze Zuid-Soedanese medewerkers zich in onze kliniek in Pieri, in het noordoosten van het land. De bevolking sloeg onmiddellijk op de vlucht en renden naar de bossen en omliggende dorpen. Onder hen vele van onze lokale medewerkers.

Hele dorpen afgebrand

Pas anderhalve dag later kwam er een einde aan de vijandigheden. Verschillende huizen zijn geplunderd en hele dorpen zijn afgebrand. ‘Wij hebben redenen om te denken dat er nog veel meer gewonden zijn, aldus Steve MacKay, onze adjunct-landencoördinator in Zuid-Soedan. ‘We vrezen dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen, en dat er nog meer dan 100 gewonden zijn in en rond Pieri. Ons team maakt zich grote zorgen dat deze gewonden ons, of een van de weinige andere medische posten in het gebied, niet kunnen bereiken.’

Maanden van conflict in Zuid-Soedan

De gevechten van afgelopen weekend zijn geen uitzondering. De afgelopen maanden is het geweld in de Zuid-Soedanese staat Jonglei meerdere malen opgelaaid. In maart nog werden er in 12 uur tijd 68 gewonden binnengebracht in onze kliniek in Pieri. Velen verkeerden in levensbedreigende toestand.

Oorlogsgeweld, ziekten én corona

‘De bevolking is het slachtoffer van dit onderlinge geweld. Keer op keer zien wij hoe mensen in allerijl moeten vluchten en hoe ze daarmee hun kostwinning verliezen. Daarmee worden honderden, zo niet duizenden mensen getroffen. En nu het regenseizoen begint, wordt hun situatie nóg erger. Zonder behoorlijke beschutting lopen ze groot risico op ziekten als malaria, luchtweginfecties en acute diarree. Die drie zijn al de grootste killerziekten in het land. Zij leiden tot het verlies van duizenden levens per jaar. En daar komt nu ook nog eens COVID-19 (corona) bij die zich nu door het land verspreidt,’ vervolgt Steven MacKay.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Medische noodhulp in Pieri

Op dit moment zien wij ons gedwongen onze medische activiteiten in Pieri stil te leggen tot we garanties krijgen dat onze staf er veilig kan werken. Hoe dan ook zijn wij vastberaden de mensen in Pieri en in de staat Jonglei bij te staan met medische noodhulp. Onze gedachten zijn bij de familie, vrienden en collega’s van ons team en alle anderen die door dit geweld zijn getroffen.