Kos: Apathie Griekse autoriteiten slaat om in mishandeling vluchtelingen

woensdag 12 augustus 2015

Op het Griekse eiland Kos is er geen georganiseerde opvang voor de duizenden vluchtelingen, die blijven aankomen. Ondanks de herhaalde oproepen van Artsen zonder Grenzen om een degelijke en humane opvang te voorzien op de Dodekanesos eilanden, en specifiek op Kos, hebben de Griekse autoriteiten nog steeds geen actie ondernomen. De afgelopen dagen was Artsen zonder Grenzen getuige van intimidatie van de migranten en vluchtelingen, onder andere door particuliere beveiligingsmedewerkers die hen verboden op bankjes in de stad te zitten.

 

Geen onderdak

In de maand juli kwamen meer dan 7000 mensen aan op het eiland, twee keer zoveel als in juni. Bij gebrek aan degelijke opvang slaan velen hun tenten op in parken, of slapen ze in de open lucht in de buurt van het politiestation. Ze hebben er geen toegang tot toiletten of douches en sinds april al wordt er geen voedsel verstrekt. Hoewel er op het eiland voldoende terreinen beschikbaar zijn, zijn er geen opvangplaatsen geopend. De enige oplossing tot nu is om de mensen van de ene locatie naar de andere te verplaatsen.

 

Verjaagd naar stadion zonder voorzieningen

De afgelopen dagen ondernam de politie actie om de mensen te verjagen uit openbare plaatsen. Ze stuurden hen vervolgens naar het stadion aan de rand van de stad, waar geen voldoende sanitaire voorzieningen of onderdak aanwezig zijn. De lokale overheid nam dit initiatief zonder echte opvang te organiseren in het stadion.

 

Lange rijen voor het stadion in de hoop geregistreerd te worden door de politie. © MSF

 

Brandblussers op mensen

Vanochtend waren er zo’n 2000 mensen aanwezig in het stadion, waaronder veel families met kleine kinderen en baby’s. Ze schoven in lange wachtrijen, onder de brandende zon in een temperatuur van 32 graden Celsius aan in de hoop geregistreerd te worden door de politie. Die kon de situatie al snel niet meer aan en spoten met brandblussers met als doel de mensen uiteen te drijven.

 

Bewust geen opvang

'Wij zijn erg ongerust over de situatie in Kos,' zegt Brice de le Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen België, die de hulp in Griekenland uitvoert. 'Wat eerst op apathie leek, draait nu om in mishandeling door de overheid, met toenemend geweld tegen deze kwetsbare bevolking. Het merendeel van hen vlucht voor het geweld in Syrië of Afghanistan. De lokale autoriteiten in Kos hebben duidelijk verklaard niet van plan te zijn de situatie voor deze mensen te verbeteren, omdat zij denken dat dit alleen maar meer vluchtelingen zal aantrekken. Maar de waarheid is dat mensen die oorlog ontvluchten, zullen blijven komen, of de overheid dat wel of niet probeert tegen te houden. De overheid heeft tot op de dag van vandaag geen locatie toegewezen die groot genoeg is om iedereen behoorlijk op te vangen.'

 

Op het Griekse eiland Leros zet logistieker Michaelis Papageorgiou een tent op om mensen die per boot op het eiland op te vangen. Een medisch team van Artsen zonder Grenzen vaart naar de kleinere eilanden om noodhulp te verlenen. © Alessandro Penso

 

Hulp Artsen zonder Grenzen op Kos

Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp in het Captain Elias hotel, een verwaarloosd en vervallen gebouw zonder elektriciteit, waar honderden vluchtelingen onderdak zoeken. Ze verblijven er 10 tot 15 dagen in afwachting van hun registratie door de Griekse politie, die hen de nodige papieren geeft om verder te reizen. Artsen zonder Grenzen gaat op pad met mobiele klinieken om medische zorg te geven en deelt materiaal uit aan de vluchtelingen die in de parken en andere publieke plaatsen verblijven. Het gros van onze patiënten is afkomstig uit Syrië en Afghanistan, beide landen waar hevig gevochten wordt. Inmiddels hebben we bij elkaar 10.695 kits met zeep, handdoeken, slaapzakken en overlevingsdekens uitgedeeld in Kos en 4.000 kits op het eiland Leros.

 

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp aan de vluchtelingen op Kos, Lesbos en andere kleinere Griekse eilanden. Daarnaast werken we ook in Athene en Idomeni, een plaats op de route naar Noord-Europa.