Kos: buitensporig politiegeweld leidt tot angst en paniek onder vluchtelingen

donderdag 13 augustus 2015

Op Kos werden 2.000 mensen die naar een stadion waren gestuurd om daar door de Griekse autoriteiten geregistreerd te worden, gisteren opgesloten. Zonder beschutting voor de brandende zon en voldoende water, voedsel en wc's. De aanpak van de politie om de mensen onder bedwang te houden was agressief en ging gepaard met buitenproportioneel geweld en traangas buiten het stadion. De politie vuurde zelfs een flitsgranaat af om de massa uiteen te drijven. De luide knal leidde tot angst en paniek onder de mensen, waarvan velen trauma's hadden opgelopen van bombardementen en gevechten in Syrië.

 

Gewonden

Artsen zonder Grenzen hulpverleners behandelden mensen voor paniekaanvallen, 3 slachtoffers van politiegeweld, 7 mensen die ernstig verwond werden doordat ze in de chaos vertrapt raakten, 33 mensen voor uitputting door hitte en bewustzijnsverlies. In totaal heeft het medisch team 62 mensen behandeld, 4 patiënten brachten zij naar het ziekenhuis in Kos vanwege een acute epileptische aanval, borstpijn, zwangerschap en bewustzijnsverlies.

 

Een meisje dat van uitputting door hitte in elkaar is gezakt, wordt verzorgd door een dokter van Artsen zonder Grenzen. 12 augustus 2015 – Kos, Griekenland. © MSF

 

Vrees in de rij

De mensen in het stadion vertelden dat ze zich grote zorgen maakte over het gebrek aan informatie over wat de procedure was en wat er op dat moment gebeurde. Velen durfden de twee dagen lang dat ze in het stadion op hun beurt wachten geen water of voedsel te halen. Ze vreesden hun plaats in de rij te verliezen of dat ze het niet zouden horen als de politie juist dan hun naam zou roepen.

 

3 dagen opgesloten

Laat in de middag hebben de Griekse autoriteiten water en wat voedsel uitgedeeld. Vannacht wisten de autoriteiten de papierenachterstand weg te werken en was het stadion. leeg. Al deze mensen wachtten al sinds maandag op registratie, waarvan de meesten de volle 3 dagen waren opgesloten in het stadion.

 

Probleem is ontbreken van systematische opvang

Constance Thiesen, specialist humanitaire zaken van Artsen zonder Grenzen: 'Hoewel we blij zijn dat de situatie inmiddels iets meer onder controle lijkt, zijn wij geschokt en vol afgrijzen over het buitensporige politiegeweld en de onverantwoordelijke manier waarop de autoriteiten van Kos de afgelopen 3 dagen met de vluchtelingensituatie zijn omgegaan. Het probleem is niet het aantal mensen dat aankomt; het probleem is het ontbreken van een behoorlijke systematische opvang voor mensen die oorlog en geweld ontvluchten. Dat is de oorzaak van de ontstane chaos.'

 

Nieuwkomers bivakkeren buiten het stadion in Kos, Griekenland. 13 augustus 2015. © MSF

 

Nieuwe rij wachtenden

Vanochtend stond er een nieuwe rij van tussen de 100 en 150 mensen buiten het stadion, in afwachting van registratie. Intussen zijn er 6 toiletten in het stadion gezet. Artsen zonder Grenzen heeft een mobiele kliniek buiten het stadion opgezet voor medische noodhulp aan mensen, vaak hele families, die gisteren laat in de nacht hun papieren hadden gekregen en buiten sliepen, en nieuwkomers die ook in de open lucht verblijven.

 

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp aan de vluchtelingen op Kos, Lesbos en andere kleinere Griekse eilanden. Daarnaast werken we ook in Athene en Idomeni, een plaats op de route naar Noord-Europa.