Wat is de situatie?

Escalatie van het conflict

Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleerde op 7 oktober toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival. Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza. Het aantal doden en gewonden loopt iedere dag nog in hoog tempo op.

Totale blokkade op de Gazastrook

Na het escaleren van het conflict is Gaza volledig geblokkeerd. Hierdoor is er geen toegang meer tot het gebied en worden er geen goederen meer geleverd, zoals medicijnen en brandstof. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen kunnen niet vluchten en hebben geen toegang meer tot basisbehoeften en zorg. Hierdoor is een enorme humanitaire ramp ontstaan.

Medische tekorten

De bombardementen in Gaza worden steeds erger en er zijn geen veilige plekken meer voor mensen om te schuilen. Ziekenhuizen hebben een extreem tekort aan medische benodigdheden wat vreselijke gevolgen heeft. Dr. Mohammed Obeid, chirurg van Artsen zonder Grenzen, is nog in Gaza om te helpen. ‘Ziekenhuizen zijn overvol met patiënten en amputaties en operaties worden gedaan terwijl mensen nauwelijks verdoofd zijn tegen de pijn,’ vertelt hij over de schrijnende situatie.

Communicatie black-out

Door een communicatie black-out is het nog moeilijker geworden om medische zorg te verlenen. Mensen die vastzitten onder het puin, zwangere vrouwen die op het punt staan te bevallen, ouderen en alle andere slachtoffers die dringend hulp nodig hebben kunnen door de black-out vaak niet in contact komen met noodhulpdiensten. Zij worden aan hun lot overgelaten.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?

Ondanks de uitdagingen doen we er alles aan om onze hulp aan slachtoffers in Gaza voort te zetten. In samenwerking met WHO en de Egyptische Rode Halve Maan hebben we 26 ton medische benodigdheden naar Egypte gestuurd. Hiermee kunnen 800 chirurgische ingrepen worden gedaan. Het is enorm belangrijk dat deze zo snel mogelijk naar de ziekenhuizen in Gaza worden gebracht.

We staan klaar om onze hulp in Gaza op te schalen. We hebben teams klaar staan om medische benodigdheden naar Gaza te brengen en te helpen met medische noodhulp zodra de situatie het toelaat.
Dr. Christou, Internationaal Voorzitter AzG
Conflict in Gaza

Hoe kan ik helpen?

Tijdens crisissituaties is het van groot belang dat we direct in actie komen. Elke seconde telt. Dankzij de steun van donateurs hebben wij de middelen om mensen in nood zo snel mogelijk kunnen helpen. Help jij ook mee?

Doneer nu

Oproep aan strijdende partijen

Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om nog meer doden en slachtoffers in Gaza te voorkomen en om humanitaire benodigdheden Gaza binnen te laten. Lees onze brief hier.

Wat zijn de uitdagingen?

Het is op dit moment vrijwel onmogelijk om zorg te verlenen in Gaza. Zolang de blokkade in stand blijft kunnen de medische tekorten niet aangevuld worden en kunnen extra zorgverleners het gebied niet in om te helpen.

Crisis Gaza in beeld

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart