Wat is de situatie?

Escalatie van het conflict

Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleerde op 7 oktober toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival. Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza. Het aantal doden en gewonden loopt iedere dag nog in hoog tempo op.

Totale blokkade op de Gazastrook

Na het escaleren van het conflict is Gaza volledig geblokkeerd. Hierdoor is er geen toegang meer tot het gebied en worden er geen goederen meer geleverd, zoals medicijnen en brandstof. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen kunnen niet vluchten en hebben geen toegang meer tot basisbehoeften en zorg. Hierdoor is een enorme humanitaire ramp ontstaan.

Medische tekorten

De bombardementen in Gaza worden steeds erger en er zijn geen veilige plekken meer voor mensen om te schuilen. Ziekenhuizen hebben een extreem tekort aan medische benodigdheden wat vreselijke gevolgen heeft. Dr. Mohammed Obeid, chirurg van Artsen zonder Grenzen, is nog in Gaza om te helpen. ‘Ziekenhuizen zijn overvol met patiënten en amputaties en operaties worden gedaan terwijl mensen nauwelijks verdoofd zijn tegen de pijn,’ vertelt hij over de schrijnende situatie.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?

We doen er alles aan om onze hulp aan slachtoffers in Gaza voort te zetten, maar door de constante aanvallen op ziekenhuizen en de evacuatie bevelen zijn er bijna geen plekken meer waar dit veilig kan. Op dit moment zijn slechts 13 van de 36 ziekenhuizen in Gaza deels functioneel (12 januari, World Health Organization). Onze teams hebben noodgedwongen ziekenhuizen moeten verlaten, waarbij vele patiënten achter zijn gebleven. In de ziekenhuizen waar hulpverlening nog wel mogelijk is verzorgen we wonden, opereren we patiënten en bieden we psychologische zorg. De omstandigheden zijn echter zeer slecht. Er is onder meer bijna geen eten en water en we kampen met een enorm tekort aan medische benodigdheden.

Conflict in Gaza

Hoe kan ik helpen?

Tijdens crisissituaties is het van groot belang dat we direct in actie komen. Elke seconde telt. Dankzij de steun van donateurs hebben wij de middelen om mensen in nood zo snel mogelijk kunnen helpen. Help jij ook mee?

Doneer nu

Oproep aan strijdende partijen

Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om nog meer doden en slachtoffers in Gaza te voorkomen en om humanitaire benodigdheden Gaza binnen te laten. Lees onze brief hier.

Wat zijn de uitdagingen?

Het is op dit moment vrijwel onmogelijk om zorg te verlenen in Gaza. Zolang de aanvallen in Gaza doorgaan kunnen hulpverleners geen slachtoffers helpen en is het onmogelijk tekorten aan noodhulpgoederen aan te vullen.

Crisis Gaza in beeld

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart