-

Help mee

Om onze hulp aan de mensen in Gaza voort te kunnen zetten hebben we jouw steun nodig. Met jouw donatie geef je slachtoffers de zorg die zij nodig hebben.

Doneer nu

Wat is de situatie?

Escalatie van het conflict

Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleerde op 7 oktober toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival. Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza. Het aantal doden en gewonden loopt iedere dag nog in hoog tempo op. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen kunnen niet vluchten en hebben geen toegang meer tot basisbehoeften en zorg. Hierdoor is een enorme humanitaire ramp ontstaan.

Blokkade op de Gazastrook

Na het escaleren van het conflict werd Gaza volledig geblokkeerd. Hierdoor was er geen toegang meer tot het gebied en werden er geen goederen meer geleverd, zoals medicijnen en brandstof. Hoewel de grenzen nog niet open zijn, worden beperkte ladingen met levensmiddelen en brandstof toegelaten. Dit is echter verre van genoeg om de mensen in Gaza te voorzien van de zorg die ze nodig hebben.

Medische tekorten

De bombardementen in Gaza worden steeds erger en er zijn geen veilige plekken meer voor mensen om te schuilen. Ziekenhuizen hebben een extreem tekort aan medische benodigdheden wat vreselijke gevolgen heeft. Dr. Mohammed Obeid, chirurg van Artsen zonder Grenzen, is nog in Gaza om te helpen. ‘Ziekenhuizen zijn overvol met patiënten en amputaties en operaties worden gedaan terwijl mensen nauwelijks verdoofd zijn tegen de pijn,’ vertelt hij over de schrijnende situatie.

Verwoesting van ziekenhuizen

Ook ziekenhuizen en klinieken liggen constant onder vuur. Het merendeel van de ziekenhuizen zijn niet meer operationeel omdat er geen water en elektriciteit meer is of omdat ze zijn verwoest door aanvallen en bombardementen. Het Al-Shifa ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de Gaza strook, ving een groot aantal patiënten op die niet meer in andere ziekenhuizen terecht konden. Na een belegering van 14 dagen is ook het Al-Shifa ziekenhuis volledig verwoest.

Gevolgen van het gebrek aan basisbehoeften

Als gevolg van het geweld in Gaza en de enorme tekorten zien we een groot aantal andere problemen ontstaan. Mensen krijgen door het gebrek aan basisbenodigdheden zoals water, voedsel en elektriciteit, te maken met allerlei complicaties die hun levens in gevaar brengen. Denk aan ontstekingen van wonden die niet goed verzorgd kunnen worden, uitdroging door een tekort aan water en ondervoeding als gevolg van voedseltekorten. Ook zien we een toename in besmettelijke ziektes die zich steeds sneller verspreiden, waaronder diarree, acute luchtweginfecties, huidinfecties en hepatitis. Dit alles leidt tot een nog grotere toename van het aantal doden in Gaza.

Crisis Gaza in beeld

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?

We doen er alles aan om onze hulp aan slachtoffers in Gaza voort te zetten. Onze medische noodhulp omvat onder andere:

 • Operaties
 • (Brand)wonden zorg
 • Postpartum zorg
 • Fysiotherapie
 • Mentale zorg
 • Vaccinaties
 • Poliklinische consulten

Naast het verlenen van medische zorg distribueren we water en werken we aan het veiligstellen van de stroom van essentiële benodigdheden, waaronder voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur.

 • 240.000
  liter schoon water per dag
 • 74.300+
  medische consultaties
 • 100 ton
  medische benodigdheden

In Gaza verspreiden onze teams elke dag 240.000 liter schoon water en hebben we al meer dan 74.300 medische consultaties gedaan. Ook is in vijf zendingen 100 ton aan medische benodigdheden (voornamelijk chirurgische- en verbandkits) naar Gaza gestuurd.

Oproep aan strijdende partijen

Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om nog meer doden en slachtoffers in Gaza te voorkomen en om humanitaire benodigdheden Gaza binnen te laten. Lees onze brief hier.