luchtaanval Gaza-stad

Help mee

Met jouw donatie kunnen we onze medische noodhulp aan de slachtoffers van het conflict in Gaza voortzetten.

Doneer nu

Is hulp nog nodig nu er een staakt-het-vuren is in Gaza?
Het staakt-het-vuren is ontzettend goed nieuws omdat er eindelijk een einde is gekomen aan het geweld in Gaza. De mensen in Gaza leven echter nog steeds in schrijnende omstandigheden met grote gezondheidsrisico's. Ziekenhuizen zijn verwoest, medische voorraden zijn vrijwel op en er is een groot tekort aan water en sanitaire voorzieningen.

Jouw steun is nog steeds dringend nodig om de mensen in Gaza te kunnen voorzien van medische zorg. Help mee!

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen?

We doen er alles aan om onze hulp aan slachtoffers in Gaza voort te zetten en uit te breiden. Onze medische noodhulp omvat onder andere:

  • Operaties
  • (Brand)wonden zorg
  • Postpartum zorg
  • Fysiotherapie
  • Mentale zorg
  • Vaccinaties
  • Poliklinische consulten

Naast het verlenen van medische zorg werken we aan waterdistributie en het veiligstellen van de stroom van essentiële benodigdheden, waaronder voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur.

Hoe kun jij helpen?

Wil je de mensen in Gaza graag helpen? Dat kan door een donatie te doen. Ons werk wordt volledig gefinancierd door de bijdragen van mensen zoals jij! Met jouw hulp zetten we onze medische noodhulp in Gaza voort.

Wat is de situatie in Gaza?

  • Escalatie van het conflict

    Het Israëlisch-Palestijnse conflict escaleerde op 7 oktober 2023 toen Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël, mensen gijzelde en een aanval pleegde op een festival. Als reactie op de aanval voerde Israël luchtaanvallen uit op Gaza.

    Het aantal doden en gewonden liep iedere dag in hoog tempo op. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen konden niet vluchten en hadden geen toegang meer tot basisbehoeften en zorg. Hierdoor is een enorme humanitaire ramp ontstaan.

  • Blokkade op de Gazastrook

    Na het escaleren van het conflict werd Gaza volledig geblokkeerd. Hierdoor was er geen toegang meer tot het gebied en werden er geen goederen meer geleverd, zoals medicijnen en brandstof.

  • Medische tekorten

    Omdat er door de aanvallen op Gaza veel verwoest is en blokkades van de grenzen van Gaza het moeilijk maakten medische voorraden bij onze hulpverleners te krijgen zijn er enorme medische tekorten ontstaan. Hierdoor moeten hulpverleners nog altijd met zeer beperkte middelen werken om slachtoffers toch van de nodige zorg te voorzien, wat voor vreselijk schrijnende situaties zorgt.

  • Verwoesting van ziekenhuizen

    Ook ziekenhuizen en klinieken lagen constant onder vuur. Het merendeel van de ziekenhuizen zijn niet meer operationeel omdat er geen water en elektriciteit meer is of omdat ze zijn verwoest door aanvallen en bombardementen. Het Al-Shifa ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de Gaza strook, ving een groot aantal patiënten op die niet meer in andere ziekenhuizen terecht konden. Na een belegering van 14 dagen is ook het Al-Shifa ziekenhuis volledig verwoest.

  • Gevolgen van het gebrek aan basisbehoeften

    Als gevolg van het geweld in Gaza en de enorme tekorten zien we een groot aantal andere problemen ontstaan. Mensen krijgen door het gebrek aan basisbenodigdheden zoals water, voedsel en elektriciteit, te maken met allerlei complicaties die hun levens in gevaar brengen. Denk aan ontstekingen van wonden die niet goed verzorgd kunnen worden, uitdroging door een tekort aan water en ondervoeding als gevolg van voedseltekorten. Ook zien we een toename in besmettelijke ziektes die zich steeds sneller verspreiden, waaronder diarree, acute luchtweginfecties, huidinfecties en hepatitis.

  • Staakt-het-vuren in Gaza

    Sinds zondag 19 januari 2025 is er eindelijk een staakt-het-vuren in Gaza. Hiermee is voorlopig een einde gekomen aan de bombardementen en het geweld. Gegijzelden worden vrijgelaten en herenigd met hun families. Hoe lang het staakt-het-vuren stand zal houden is nog onduidelijk.

    Hoewel we enorm blij en opgelucht zijn, is het einde van de enorme humanitaire ramp nog niet in zicht. Het zorgsysteem in Gaza is volledig ingestort. Er is nog altijd een groot tekort aan medische voorraden en ziekenhuizen zijn volledig verwoest of nauwelijks functioneel. Naast oorlogsgewonden die urgente zorg nodig hebben, kunnen ook mensen met ernstige ziektes nergens terecht. De mentale impact van de oorlog brengt voor veel mensen langdurige schade met zich mee. Voor de duizenden mensen op de vlucht is er een groot tekort aan water en sanitaire voorzieningen.

    Voor de wederopbouw van Gaza zijn een langdurig staakt-het-vuren en grootschalige humanitaire hulp noodzakelijk.

    Wat is een staakt-het-vuren?

    Twee partijen die oorlog met elkaar voeren kunnen een staakt-het-vuren met elkaar afspreken. Dat houdt in dat beide partijen stoppen met het uitvoeren van oorlogshandelingen, zoals geweld en bombardementen. Hoe lang het geweld stopt is afhankelijk van de gemaakte afspraken en kan tijdelijk zijn of voor onbepaalde tijd. Er zijn vaak langdurige onderhandelingen voordat er een overeenkomst is over een staakt-het-vuren. Hoewel een staakt-het-vuren niet altijd leidt tot een vredesovereenkomst, is het een goede stap in de richting van het beëindigen van een oorlog.

Crisis Gaza in beeld

  • 240.000
    liter schoon water per dag
  • 74.300+
    medische consultaties
  • 100 ton
    medische benodigdheden

In Gaza verspreiden onze teams elke dag 240.000 liter schoon water en hebben we al meer dan 74.300 medische consultaties gedaan. Ook is in vijf zendingen 100 ton aan medische benodigdheden (voornamelijk chirurgische- en verbandkits) naar Gaza gestuurd.