Medische hulp aan Rohingya’s en Kaman

In Rakhine, een van de zeven deelstaten van Myanmar, bieden onze teams medische en psychologische zorg. Daaronder valt ook het overbrengen van zieke mensen per ambulance, omdat Rohingya’s zonder escorte de weg niet op mogen. Dit is dus de enige manier waarop zij medische zorg kunnen krijgen. Naar schatting bevinden zich in Rakhine nog zo’n 128.000 Rohingya’s. In Centraal-Rakhine gaan onze teams met mobiele klinieken naar mensen toe die geen kant op kunnen, in feite worden vastgehouden. Zoals kampen waar Rohingya’s en Kaman, ook een mosmlimminderheid, sinds 2012 verblijven nadat ze voor een eerdere golf van geweld hier een veilig heenkomen zochten. Ook bieden onze mobiele teams medische noodhulp in het ghetto Aung Mingular in Sittwe-stad en dorpen in de omgeving.

Mensen met hiv een kans op leven geven

Jaarlijks overlijden een kleine 9.000 mensen in Myanmar aan de gevolgen van aids. Artsen zonder Grenzen was in 2003 de eerste die in Myanmar mensen met hiv een behandeling met aidsremmers bood. Lange tijd hadden onze medische teams de grootste groep mensen met hiv onder behandeling in het land, in 2017 waren dat er nog 34.700. De afgelopen jaren zijn onze teams gestart met het overdragen van duizenden van onze patiënten aan het nationale behandelprogramma voor aids. Een groot voordeel is dat zij hierdoor dichter bij huis terechtkunnen voor hun medische zorg en medicijnen. Onze teams behandelen ook mensen met hepatitis C en (multiresistente) tuberculose. Beide infectieziekten zijn extra gevaarlijk voor mensen met hiv. Naast medische zorg geven we voorlichting en counselingsessies om verdere verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. Onze teams werken in de regio Yangon, deelstaten Shan, Kachin en de regio Dawei, Tanintharyi.

Met mobiele klinieken de bergen in

Onze teams trekken ook met mobiele klinieken rond in de bergachtige streek Naga, in de Sagaing-regio in het noorden van Myanmar. Hier leven hele dorpen praktisch afgesloten van de buitenwereld, en daarmee ook van de hulp van een dokter. Helemaal tijdens het regenseizoen, wanneer bergpaden maandenlang onbegaanbaar zijn. Op motors rijden onze teams tot 8 uur lang om de afgelegen dorpen te bereiken.

Onze teams bieden ook hulp aan Rohingya-vluchtelingen in buurland Bangladesh, met name in het gigantische Kutupalong, een cluster van opvangkampen.

  • 55
    duizend medische consulten in 1 jaar
  • 20,5
    duizend mensen met hiv onder behandeling in 1 jaar
  • 770
    mensen gestart met een behandeling voor tuberculose in 1 jaar

Gerelateerde verhalen

  • In Myanmar hebben we 58.100 medische consulten gegeven in 2020.

Arts in Myanmar | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart