Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Start van het conflict

Het meest recente conflict begon in 2013. De gevechten startten in de hoofdstad Bangui en verspreidden zich daarna over het hele land. Naast geweldincidenten zorgt de ziekte aids voor veel problemen in het land.

Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Gevlucht door geweld

Eind 2014 waren duizenden mensen omgekomen door ziekte of geweld en waren bijna 750.000 mensen op de vlucht. Ter ondersteuning deelden onze teams noodhulpgoederen uit aan mensen op de vlucht.

AzG CAR

Zorg naar de mensen toe

In de hoofdstad Bangui hebben meer dan 30.000 mensen hun toevlucht gezocht in overvolle kampen. Met mobiele klinieken gaan we naar de mensen toe om hen de zorg te geven die zij nodig hebben.

Medische hulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Hulp voor de allerkleinsten

Medische teams werken in het kinderziekenhuis van Bria, waar vooral patiënten met ondervoeding en malaria worden behandeld.

Helpende hand Artsen zonder Grenzen de Centraal-Afrikaanse Republiek

Slachtoffer van geweld

Leonard Gangbe (33) krijgt medische zorg in het ziekenhuis van Paoua. Hij vertelt dat hij in z’n hoofd werd geschoten toen gewapende mannen zijn ossen probeerden te stelen.

Artsen zonder Grenzen biedt hulp in CAR

Voedselcrisis

Parfait Dosséli is hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis van Bossangoa en werkt op de kinderafdeling. Dagelijks behandelt hij kinderen met ondervoeding.

AzG CAR

Extra zorg voor vrouwen en kinderen

In het Castor-ziekenhuis verschillende soorten zorg voor vrouwen. Onze teams helpen bij ongeveer 700 tot 800 bevallingen per maand. Dit zijn zo’n 25 bevallingen per dag.

Op de motor voor mazelen

Voorkomen is beter dan genezen

Veel gebieden zijn slecht bereikbaar vanwege het conflict. Om kinderen toch te bereiken gaan we met de motor langs verschillende dorpen om hulp te bieden. Inmiddels zijn er 44.994 kinderen gevaccineerd tegen mazelen.

Eén van de slachtoffers is de 17-jarige Sallet Abdoulay. Sallet werd neergeschoten door een onbekende man.

Net op tijd

In 2021 bleef het geweld aanhouden. Eén van de slachtoffers is de 17-jarige Sallet Abdoulay. Hij werd neergeschoten door een onbekende man. De artsen in het ziekenhuis slaagden erin de kogel uit zijn buik te verwijderen.

AzG in CAR

Kleine generaal

Baby Archange kwam na een zwangerschap van 28 weken ter wereld. Het jongetje vocht 45 dagen lang voor zijn leven op de intensive care en won de strijd. Ons team was zo onder de indruk dat ze hem de bijnaam ‘Kleine Generaal’ gaven.

Medische zorg in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Vaccinaties voor 54.000 kinderen

Meer dan 40.000 kinderen zijn ingeënt tegen mazelen en meer dan 14.000 kinderen tegen kinkhoest. In totaal kregen de kinderen zes verschillende vaccins. Daarmee zijn ze nu beschermd tegen verschillende ziekten.

 • 2013
 • 2014
 • 2015
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
 • 2022
 • 2023
Kleine generaal

Wat jij kan doen om te helpen?

Samen met jou zorgen we voor mensen in noodsituaties. Zoals bij de voedselcrisis in de hoorn van Afrika, na de overstromingen in Pakistan of de oorlog in Oekraïne. Voor mensen die ernstig ziek of gewond zijn, voor zwangere vrouwen en voor ondervoede kinderen. Wie dan ook, waar dan ook. Help vandaag nog mee.

Ik help mee