‘Ik was de enige vroedvrouw in de hele omgeving’

‘In tijden van oorlog hebben vrouwen onze hulp hard nodig.’ Zegt Intissar. ‘Tijdens de laatste gevechten in de stad hielp ik vrouwen thuis bevallen. De familieleden van zwangere vrouwen kwamen me smeken om voor hun vrouwen, zussen of dochters te zorgen. Ik was toen zelf ook zwanger, maar ik besloot toch te helpen, want ik wist dat ik de enige vroedvrouw in de hele omgeving was en alle kraamklinieken in de stad dicht waren.’

Scheermesjes gesteriliseerd in kokend water

Ze vertelt hoe ze met wat draad en een scheermesje gesteriliseerd in kokend water de navelstrengen van pasgeborenen vastmaakte en doorknipte. ‘Als het aan mij lag zou ik die bevallingen thuis niet hebben begeleid. Ik was echt bang voor bloedingen na de bevalling,’ zegt Intissar. ‘De toestand van een zwangere vrouw kan snel verslechteren door complicaties of ze kan een keizersnede nodig hebben. Een ziekenhuis is veel veiliger.’

Het voetje van een pasgeboren baby in een van onze klinieken in Mosul, Irak.

Het voetje van een pasgeboren baby in een van onze klinieken in Mosul, Irak.

Het voetje van een pasgeboren baby in een van onze klinieken in Mosul, Irak.

Onze kraamklinieken in West-Mosul

Na jaren van oorlog is de strijd in Mosul sinds juli 2017 officieel voorbij en komt het normale leven langzaam op gang, maar de gezondheidszorg blijft achter. Veel van het medisch personeel is Mosul ontvlucht tijdens de gevechten. Moeders en baby's hebben nog steeds moeite om de juiste zorg te vinden. Daarom hebben we in 2017 een gespecialiseerde kraamafdeling geopend in het ziekenhuis in West-Mosul. Hier bieden we gratis veilige en hoogwaardige kraam- en neonatale zorg. In juli 2019 onze teams een tweede, kleinere kraamkliniek in West-Mosul geopend. Daar helpen we met eenvoudige bevallingen en bieden we vrouwen neonatale zorg.

Meer dan 5.000 succesvolle bevallingen

Intissar werkt nu in de kleinste van onze twee gratis kraamklinieken West-Mosul. Ze maakt deel uit van een team van verloskundigen en gynaecologen die eenvoudige bevallingen bijstaan. Vrouwen met complicaties of die een keizersnede nodig hebben, verwijzen we door naar de grotere kraamkliniek. ‘Nu adviseer ik vrouwen om niet thuis maar in het ziekenhuis te bevallen, daar is alles aanwezig voor een veilige bevalling.’ In totaal hebben onze teams van verloskundigen en gynaecologen in Mosul meer dan 5.000 vrouwen bijgestaan tijdens de bevalling.

Icoon Baby zonder Grenzen

Baby op komst?

Gefeliciteerd! Wil jij met jouw geluk moeders en baby’s in conflictgebieden helpen? Dat kan! Vraag je vrienden en familie om een gift voor Artsen zonder Grenzen als kraamcadeau.
Kom in actie!