Deze situatie heeft de noden van de bevolking vergroot., Vooral door de sociaal-economische druk zijn de kosten van basisbenodigdheden, waaronder voedsel, voor velen steeds moeilijker te betalen.
Caline Rehayem, medisch coördinator

Onbetaalbaar

Door deze crisis zijn er duizenden nieuwe armen bijgekomen. Bovendien kunnen mensen daardoor hun behandeling niet goed volgen, zoals het aanbevolen dieet voor diabetespatiënten, of mensen met bloedarmoede. 'Medicijnen en medische zorg zijn voor velen ook onbetaalbaar geworden,’ zegt medisch coördinator Carline Rehaym, medisch coördinator in Libanon. ‘Deze situatie zorgt voor een verslechtering van de mentale gezondheid van de mensen hier. Onze teams zien al tekenen van deze achteruitgang Onze teams werken op 10 locaties in Libanon. Ze bieden medische en psychische zorg.

Een moeder en haar kind tijdens een consult in onze kliniek in Hermel. © Karine Pierre/Hans Lucas
Moeder komt met haar kindje naar een consult in onze kliniek in Hermel, Libanon. Karine Pierre/Hans Lucas

Aantal patiënten verdubbeld

De medische zorg van onze teams is gratis voor patiënten. In onze kliniek in Hermel, in het noorden van de Bekavallei, is het aantal Libanese patiënten met chronische aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk in één jaar meer dan verdubbeld. In Arsal, een andere stad in de Bekavallei is het aantal kinderen dat in onze kliniek behandeld wordt ook in één jaar tijd verdubbeld

Toenemende armoede

Volgens de Verenigde Naties zit meer dan de helft van de Libanese bevolking vast in armoede - bijna het dubbele van vorig jaar. Wat betreft de Syrische vluchtelingen die in het land wonen, leeft naar schatting 89 procent onder de extreme armoedegrens. Een groeiend aantal Libanezen klopte het afgelopen jaar bij onze klinieken aan, omdat ze hun medische kosten niet meer konden betalen.

Coronahulp

Onze teams ondersteunen de landelijke gezondheidszorg op het gebied van coronahulp. Zo hebben zij ons ziekenhuis in de plaats Bar Elias, in de Bekavallei, omgezet tot een coronabehandelcentrum. Daarnaast ondersteunen onze teams een isolatiecentrum in Sibline, in Zuid-Libanon. Ook zijn onze teams betrokken bij het testen, voorlichting en training in diverse delen van Libanon.

Tijdens de COVID-19-pandemie meet onze staff de temperatuur van elke patiënt voordat ze de kliniek binnengaan. ©Karine Pierre/Hans Lucas
Patiënten in de wachtkamer van onze kliniek in Arsal. © Karine Pierre/Hans Lucas for MSF

Ons werk in Libanon

Wij bieden gratis medische zorg aan de meest kwetsbare mensen in Libanon. Wij zijn aanwezig op ongeveer 10 verschillende locaties door het hele land. Met een team van meer dan 600 hulpverleners geven we jaarlijks ongeveer 150.000 consulten in Libanon.