Rodnie

Rodnie Senat-Delva

Arts
Ik ga door met dit werk, totdat ik niet meer kan. Het geeft me energie om er te zijn voor mensen die dit het hardste nodig hebben.
Rodnie Senat-Delva

'Liefde op het eerste gezicht'

‘Na de zware overstromingen in 2008 in Haïti vertrok ik als jonge arts naar het rampgebied. Daar zag ik hoe Artsen zonder Grenzen opereerde en dacht: ja, dáár wil ik bij horen. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze wisten precies wat ze moesten doen in een crisissituatie. Binnen 24 uur hadden ze een noodziekenhuis opgezet waar patiënten werden behandeld. Daar startte ik met werken voor Artsen zonder Grenzen. Sindsdien heb ik in verschillende projecten gewerkt. Onder meer in Burundi, Afghanistan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Medische hulp kan zoveel betekenen voor mensen

Als arts wil ik altijd naar dié patiënten die medische hulp het hardste nodig hebben. In crisisgebieden ontmoet je fantastische mensen die het heel moeilijk hebben en worstelen om te overleven. Gewoon mensen zoals jij en ik. Als je kwetsbaar bent, is het fijn als er iemand voor je is. Onze medische hulp kan zoveel betekenen voor mensen.

Gynaecoloog in Afghanistan

In Afghanistan werkte ik als gynaecoloog in onze kraamkliniek. We begeleiden daar meer dan duizend bevallingen per maand. Zonder onze kliniek zouden veel zwangere vrouwen geen plek hebben om heen te gaan. Op een dag werd ik opgeroepen omdat een vrouw hevige complicaties had tijdens haar bevalling. We hebben ons tot het uiterste ingespannen om de baby eruit te krijgen. Uiteindelijk kwam het kindje van 5,5 kilo veilig ter wereld. De moeder was ons zo dankbaar. Ik zal de blik op haar gezicht nooit vergeten. Ze lachte en gaf me een grote knuffel.'

Orthopedisch chirurg Xavier Kernizan aan het werk in de operatiekamer van L'Hopital Saint Antoine in Jeremie. ©Steven Aristil

'We opereren tot middernacht om iedereen te helpen'

Na de aardbeving in Haïti op 14 augustus 2021 zijn onze teams direct in actie gekomen. Orthopedisch chirurg Xavier Kernizan vertrok meteen na de aardbeving samen met een medisch team naar Jérémie. Een zwaargetroffen, afgelegen stad in Grand ’Anse. Hij vertelt over zijn ervaringen in de eerste dagen na de ramp.

Lees het artikel