Onze capaciteit in Irak opgeschaald

Sinds het begin van de protesten hebben we onze capaciteit hier uitgebreid. Veel patiënten worden per tuktuk naar ons ziekenhuis gebracht. De wagens hebben een heuse heldenstatus verworven in het land. Ze nemen de rol van ambulances over, vervoeren betogers en bezorgen voedsel en drinken naar de demonstranten. Niet zonder gevaar voor eigen leven. Dat ervaarde de 20-jarige tuktuk-chauffeur Ali Salim. Tijdens een van zijn reddingsacties werd hij in zijn been geschoten, waarna hij in ons ziekenhuis terechtkwam. Ali kreeg van onze collega’s te horen dat hij 2 weken moest blijven om te herstellen. Maar naarmate hij meer en meer gewonden zag binnenkomen, werd hij onrustig. Niet lang daarna reed Ali alweer met zijn tuktuk over de Al-Jumhuriyah-brug richting de demonstraties, om gewonden te helpen.

'Kogels priemden door de voorruit’

‘Als we ‘s nachts de brug op reden, zetten we onze koplampen uit. Zodat we niet gezien werden. Soms werd er toch op ons geschoten. Ik sprong dan dan snel uit de tuktuk terwijl de kogels door de vooruit priemden. Het leek wel een Bollywood-film!’ vertelt Ali. Op een dag staat hij met zijn beschadigde tuktuk te poseren voor een stel journalisten. Een man vraagt hem naar de Al-Shuhada-brug te brengen. Er zou geschoten worden. Hij blijkt Kadhim te heten, en zich in te zetten voor gewonde demonstranten. Eenmaal ter plaatse treffen ze inderdaad gewonden aan.

Terwijl Kadhim in de richting van de gewonden rent, wordt hij onmiddellijk in zijn borst geschoten. Geschokt haast Ali zich naar Kadhim en de andere gewonden en sleept ze in zijn tuktuk. Maar als hij net op het punt staat om te vertrekken, beveelt een politieman hem te stoppen. Ali negeert hem en probeert weg te komen. Hij hoort een schot gelost worden en voelt gelijk een scherpe pijn in zijn been. Hij is opnieuw geraakt...

Fysieke en mentale zorg

Verwondingen als die van Ali kunnen zware impact op de geestelijke gezondheid hebben. Daarom zorgen we in ons revalidatieziekenhuis naast fysiek herstel ook voor psychologische begeleiding van onze patiënten. Ons ziekenhuis is de enige gezondheidsinstelling in de buurt van Bagdad die deze vorm van zorg biedt. Al honderden patiënten zijn door ons team van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen behandeld. Ali was een van hen. Met hem is het gelukkig goed afgelopen. Hij kwam opnieuw in ons ziekenhuis terecht en is met succes geopereerd. Zijn tuktuk werd daarna helaas nooit meer gezien.