Hulp vanuit mobiele klinieken

In veel dorpen en steden in het oosten van Oekraïne staan de huizen leeg. Toch wonen er nog mensen dicht bij de frontlinie. Velen van hen zijn op leeftijd en willen of kunnen hun huis niet verlaten. Een bezoek aan de huisarts is bijna onmogelijk. Onze teams komen langs en bieden zorg vanuit mobiele klinieken. We zien patiënten met chronische ziekten en aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en epilepsie.

Een vijfde patiënten in levensgevaar

Wie nog bij of in de oostelijke en zuidelijke frontlinies woont, loopt bovendien het risico ernstig gewond te raken. Dit zien we terug op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in Donetsk en Cherson. Ruim zestig procent van de patiënten heeft verwondingen als gevolg van beschietingen, granaatscherven en raketten. Een op de vijf patiënten die binnenkomt, is in levensgevaar.

Tekort medisch personeel

Dankzij de steun van onze donateurs hebben we veel mensen in Oekraïne kunnen helpen. Desondanks blijft de situatie nijpend en is meer hulp dringend nodig. ‘De gezondheidszorg in Oekraïne staat onder grote druk,’ zegt Akke Boere, onze adjunct-directeur operaties. ‘We zien dat veel ziekenhuizen en medische faciliteiten zijn verwoest of beschadigd. De voortdurende beschietingen en gevechten maken het moeilijk voor mensen om medische hulp te zoeken en krijgen. Ook is er een groot tekort aan medisch personeel, omdat veel mensen de frontlinies zijn ontvlucht. Dit belast de al schaarse medische faciliteiten nog meer.’

-

Hoe kan ik helpen?

Met de steun van onze donateurs komen we direct in actie. Tijdens een oorlog, zoals in Oekraïne, bij ziekte-uitbraken en na natuurrampen. Wij bieden medische zorg waar dat het hardst nodig is. Help je mee?

Doneer