Een mobiel medisch team trekt naar vluchtelingenkampen in Oost-Congo om hen te laten weten dat zij voor medische zorg bij Artsen zonder Grenzen terecht kunnen. Ook geeft hij informatie over goede hygïene en symptomen van ziekten. © Peter Casaer

Internationale campagne en kennisdeling

Met onze internationale campagneorganisatie MSF Access Campaign zetten we ons in voor betere, betaalbare medicijnen en diagnostiek. Daarnaast voeren we onderzoek uit en doen we aan kennisdeling.

MSF Access Campaign

In ons werk worden wij dagelijks geconfronteerd met het gebrek aan adequate behandelingsmethoden. Voor de meest voorkomende besmettelijke ziekten ontbreken goede medicijnen of ze zijn onbetaalbaar voor arme landen. Daarom startten wij in 1999 een internationale campagne voor onderzoek naar medicijnen voor verwaarloosde ziekten: de 'MSF Campaign for Access to Essential Medicines', kortweg de MSF Access Campaign. Het geldbedrag dat hoort bij de Nobelprijs voor de Vrede die wij in 1999 ontvingen, hebben we destijds daarvoor ingezet. 

 

Demonstratie in Delhi in protest tegen de vrijhandelsovereenkomst (FTA) tussen India en de Europese Unie die miljoenen patiënten de pas af kan snijden van levensreddende medicijnen. © Rico Gustav

 

Onderzoek, lobbyen en pleitbezorging

Onze medische specialisten brengen rapporten uit en pleiten voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties ervoor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. Zo protesteren we tegen de torenhoge prijzen van levensreddende medicijnen, pleiten we voor meer onderzoek naar, en ontwikkeling van, betere medicijnen en diagnostiek voor ziekten waar vooral mensen in arme landen aan lijden, en op betere vormen van medische zorg.

 

Veel patentaanvragen zijn onterecht, om patiëntenorganisaties en andere organisaties te helpen die onterechte patentaanvragen willen aanvechten, lanceerde de MSF Access Campaign op 2 oktober 2012 de Patent Opposition Database.

 

Internationale kennisdeling

Op de speciale, Engelstalige, website www.speakingout.msf.org deelt Artsen zonder Grenzen verschillende, interne casestudies. Hierin worden dilemma’s en besluitvorming om zich publiekelijk tegen ernstige misstanden uit te spreken, onder de loep genomen. Onze medische en andere humanitaire hulpspecialisten verrichten ook onderzoek en publiceren daarover. Hun wetenschappelijke artikelen kun je vinden op de (Engelstalige) website www.fieldresearch.msf.org.