Verwoestende impact

Wereldwijd komen naar schatting door slangenbeten ieder jaar 100.000 mensen om. Daarmee is het een van de dodelijkste gezondheidsrisico’s in de tropen. Teams van Artsen zonder Grenzen zijn getuige van de verwoestende impact van slangenbeten op de slachtoffers, hun gezinsleden en de gemeenschappen waarvoor we werken.

3.000 patiënten

In 2017 namen we meer dan 3.000 patiënten met slangenbeet-verwondingen op, vooral in sub-Sahara en het Midden-Oosten.

Toezeggingen

‘Teveel mensen sterven of raken gehandicapt omdat ze de pech hadden door een slang gebeten te worden’, zegt Julien Potet, beleidsmedewerker van Artsen zonder Grenzen op het gebied van vaccins. ‘We zijn blij dat de lidstaten van de WHO slangenbeten eindelijk serieus nemen. Het gaat om een belangrijke doodsoorzaak die een van de meest genegeerde medische noodsituaties ter wereld is. Deze resolutie houdt onder meer in dat regeringen van die lidstaten nu concrete toezeggingen moeten gaan doen.’

Leven of dood

‘Grote donoren en regeringen moeten nu voldoende geld toezeggen om effectieve maatregelen op grotere schaal toe te passen. Daarbij gaat het vooral om technische hulp aan landen om de resolutie uit te kunnen voeren; de aankoop van betaalbare, kwalitatieve tegengiffen; en een dramatische reductie in de kosten die slachtoffers van slangenbeten zelf moeten dragen. Voor hen is toegang tot medicatie en zorg een zaak van leven of dood’.