1. Beschermende kleding leveren

Vanuit onze opslag in Brussel versturen we beschermende kleding naar het Jinyintan-ziekenhuis in de Chinese provincie Hubei. Het Jinyintan geldt als een van de belangrijkste ziekenhuizen voor de behandeling van corona met de officiële naam COVID-19. COVID-19 is de ziekte die door het coronavirus (officiële naam SARS-CoV-2) wordt veroorzaakt. ‘Beschermende kleding is cruciaal’, zegt Gert Verdonck, onze noodhulpcoördinator voor corona (COVID-19). ‘Die delen we momenteel uit aan hulpverleners, zodat zij hun werk kunnen doen zonder zelf besmet te raken.’ Daarnaast doneren we ook beschermende kleding aan de vrijwillige ambulancedienst St John in Hongkong. Zij vervoeren patiënten die mogelijk het virus bij zich dragen, daarom is het belangrijk dat ook zij beschermende kleding aanhebben om veilig te werken.

2. Voorlichting aan risicogroepen in Hongkong

Sinds eind januari geven onze teams voorlichting aan kwetsbare groepen in Hongkong. De gemeenschap betrekken bij een uitbraak en ze voorzien van de juiste informatie is van groot belang. We richten ons hierbij op risicogroepen zoals ouderen, maar ook op mensen met een sociaal-economische achterstand. Het is voor hen lastiger om op de hoogte te blijven van de laatste medische informatie. ‘We spreken straatvegers, vluchtelingen, asielzoekers en bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking,’ aldus Karin Huster, onze projectcoördinator in Hongkong. ‘We delen de laatste informatie en nog belangrijker: we staan klaar om te luisteren en vragen te beantwoorden. Angst verspreidt zich vaak sneller dan een virus. Op deze manier voorkomen we paniek.’

Angst verspreidt zich vaak sneller dan een virus. Met voorlichting en juiste informatie voorkomen we paniek.
Karin Huster, projectcoördinator in Hongkong

3. Voorbereidingen treffen in andere landen

In de landen waar we werken, bereiden we ons voor op een mogelijke uitbraak. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn waarschijnlijk kwetsbaarder voor het virus. Daarom leggen we in Cambodja bijvoorbeeld uit aan onze patiënten met hepatitis C op welke symptomen ze moeten letten.

Onze teams blijven de situatie op de voet volgen en staan in contact met de autoriteiten van diverse landen om steun te bieden wanneer nodig. Dit varieert van het voorlichten van hulpverleners tot het installeren van controlemaatregelen tot het bieden van informatie aan risicogroepen.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus en onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

Lees hieronder het laatste nieuws over het coronavirus of bezoek de speciale kennispagina een nieuw virus treft de wereld en kom alles te weten over corona en hoe jij jezelf en anderen tegen de ziekte kan beschermen.