• 368
  speciale coronahulpprojecten
 • 76
  landen
 • 5.440
  bedden voor coronapatiënten klaargezet

Corona (COVID-19): wij blijven ons werk voortzetten

Op dit moment hebben we in 76 landen speciale COVID-19 projecten lopen. Wij zoeken hierbij juist ook groepen op die buiten de boot dreigen te vallen, zoals daklozen, ouderen, vluchtelingen, migranten en mensen met ziekten waar een stigma op heerst. We doen alles in onze macht om ervoor te zorgen dat we nog steeds mensen die andere, levensreddende zorg nodig hebben, helpen en bereiken. Door gebruik te maken van telefonische hulplijnen, speciale apps en social media bijvoorbeeld. En we blijven waar mogelijk opschalen, want een pandemie vraagt om een wereldwijde aanpak.

Pleiten voor eerlijke verdeling coronavaccins

Vaccins redden levens en zijn nodig om de pandemie te stoppen. Dat vinden niet alleen wij: 93 procent van de Nederlanders vindt dat er meer COVID-19 vaccins naar lage inkomenslanden moeten gaan en dat deze wereldwijd eerlijker moeten worden verdeeld. Dat blijkt uit het onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren onder de Nederlandse bevolking. Ook vindt 66 procent dat Nederland momenteel bijdraagt aan een ongelijke vaccinverdeling. Dit leidt niet alleen tot meer slachtoffers, maar zorgt er ook voor dat het virus zich verder kan muteren zoals nu het geval is met de Omikron-variant. Onze teams pleiten continu voor een eerlijke verdeling van de coronavaccins wereldwijd. Wij doen voortdurend een beroep op overheden en de farmaceutische industrie: coronavaccins, net als -testen, -medicijnen en beschermende kleding moeten voor iedereen verkrijgbaar zijn.

Bestrijding van het coronavirus in Europa

 • Wij hebben op dit moment COVID-19-hulpprojecten in Griekenland, Italië, en Oekraïne.
 • In juni 2021 grijpen onze teams een conferentie in Londen aan om Europese leiders aan te spreken: elk toekomstig COVID-19 vaccin moet verkocht worden tegen de kostprijs.
 • In Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben wij onze hulp afgerond. Ook in Italië is ons werk in 3 ziekenhuizen, 44 bejaardentehuizen, detentiecentra en gevangenissen in Lombardije beëindigd, maar gaan we door met hulp aan gemarginaliseerde groepen in onder andere Rome en Sicilië. Hier ondersteunen we voornamelijk vluchtelingen en migranten. In Portugal geven we voorlichting aan kwetsbare groepen.
 • In België en Frankrijk organiseren en ondersteunen onze teams vaccinatiecampagnes voor migranten, daklozen en ongedocumenteerde mensen.
 • We waren al werkzaam in kamp Moria op Lesbos en op Samos in Griekenland. Onze teams richten zich hier vooral op vroege opsporing van besmettingen. Zo hebben ze een speciale kliniek opgezet voor mensen met coronasymptomen. Tot onze diepe teleurstelling werden wij door lokale Griekse autoriteiten gedwongen onze coronakliniek in Moria te sluiten. Onze andere medische hulp gaat wel door. Ook trainen en helpen zij, samen met andere organisaties, medisch personeel van de Griekse overheid op het uitvoeren van triage (de selectie van dringende gevallen). Daarnaast geven ze voorlichting aan andere organisaties en vluchtelingen zelf. Ook zorgen ze voor schoon water.
 • We zetten onze activiteiten voort in Oekraïne, Kirgizië en Rusland.

Aanpak coronavirus in Afrika

 • We hebben het afgelopen jaar klinieken ondersteund in Kenia, Zuid-Africa, Zuid Soedan en Oeganda. In juni '21 zijn we gestart met voorlichtingscampagnes in Lesotho en Burundi. Ook hebben we consulten gehouden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, DR Congo, Libië, Malawi en Somalië en Somaliland. Eerder hebben we projecten opgezet in Burkina Faso, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Tsjaad en Zimbabwe. Naast het behandelen van mensen met corona, hebben we voorlichting gegeven, testen uitgevoerd en voor schoon water gezorgd.
 • Sinds het coronavaccin van Pfizer-BioNTech is goedgekeurd door de FDA, voeren onze teams campagne om de technologie en kennis te delen met ontwikkelaars in het Afrikaanse continent.
 • Het coronavirus grijpt om zich heen in het afgelegen Nsele in de DR Congo. Onze teams ondersteunen een kliniek in de regio.
 • Omdat in sommige plaatsen de andere medische zorg, zoals voor zwangere vrouwen in het gedrang komt, springen onze teams bij om te zorgen dat ook zij zorg krijgen. We zetten de zorg voor mensen met ziekten als mazelen, ondervoeding, hiv/aids en tuberculose zoveel mogelijk voort.

Hulp coronavirus in Noord- en Zuid-Amerika

 • In Argentinië, Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, El Salvador, Haïti, Honduras, Mexico, Puerto Rico, Peru en Venezuela hebben we speciale projecten opgezet in de strijd tegen het coronavirus.
 • Ziekenhuizen in Caracas, Venezuela, zijn overspoeld met coronapatiënten. Onze teams hebben het aantal bedden flink opgeschaald.
 • Het aantal coronadoden in Peru is hard gestegen in juni 2021. We hebben daarom onze activiteiten uitgebreid. Zo zijn er nu vaccinatieprogramma's in delen van het land waar de vaccinatiegraad erg laag is.
 • In Brazilië verzorgen we coronapatiënten in ziekenhuizen en hebben we COVID-19- behandel- en isolatie-afdelingen opgezet, trainen we medisch personeel in verpleeghuizen en vervoeren we zieken met ambulances. We bieden specifiek ook medische en psychosociale hulp aan groepen die vergeten dreigen te worden zoals Venezolaanse migranten. Mobiele teams bieden hulp in de Amazone, bijvoorbeeld met een bootkliniek.

COVID-19 bedwingen in Midden-Oosten

 • Ook in het Midden-Oosten strijden onze teams tegen COVID-19, zoals in Irak, Jemen en Libanon. We geven training, advies en logistieke ondersteuning. We bieden medische zorg aan mensen die anders in de knel komen, delen hulppakketten met spullen voor de dagelijkse hygiëne of voedsel uit en zorgen voor schoon water in vluchtelingenkampen.
 • In Jemen bestrijden onze teams nepnieuws over het coronavirus door voorlichting te geven.
 • Het zorgsysteem in Gaza staat onder hoge druk. Onze teams schalen onze activiteiten op om het grote aantal coronapatiënten aan te kunnen.
 • Een land als Irak heeft 386.000 doses van het vaccin ontvangen. Dit is bij lange na niet genoeg voor een land met 40 miljoen inwoners.
 • In Libanon helpen onze teams bij het vaccineren van kwetsbare groepen. We hebben twee extra vaccinatielocaties geopend in het land.
 • Onze teams hebben direct hulp geboden bij een coronapiek in de overvolle vluchtelingenkampen van Syrië. Ook ondersteunen we ziekenhuizen in het land.

Hulp in de strijd tegen COVID-19 in Azië

 • Ook in de Aziatische landen hebben we projecten om het coronavirus terug te dringen. Onze teams verzorgen mensen met corona (COVID-19) in speciale coronabehandelcentra, -units en verpleegafdelingen, en trainen zorgpersoneel hoe zij veilig mensen kunnen verzorgen en het uitvoeren van contactonderzoek. Met speciale hulplijnen bieden ze ook psychische hulp. Ook geven ze voorlichting.
 • Tijdens de machtswisseling in Afghanistan hebben we onze 5 projecten draaiende gehouden. De zorg voor coronapatiënten is onverminderd doorgegaan. In Herat hebben we een extra behandelcentrum in gebruik genomen.
 • Omdat tuberculosepatiënten extra kwetsbaar zijn voor corona, ondersteunen we tuberculoseklinieken. Dat doen we bijvoorbeeld in Yangon, Myanmar.
 • India is hard geraakt door het coronavirus. We hebben onze hulpverlening in Mumbai herstart, nu India opnieuw door een zware coronagolf wordt getroffen. We screenen patiënten, verwijzen ze door en bieden medische hulp in twee tenten met 2.000 IC-bedden. In de provincie Manipur moeten mensen urenlang reizen om het ziekenhuis te bereiken. Daarom hebben onze teams hier een extra project opgestart voor mensen die anders geen toegang hebben tot medische zorg, vanwege de afstand of geldgebrek.
 • In het Kutupalongkamp in Bangladesh verzorgen onze teams coronapatiënten in speciale units. Ook in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, zetten we onze activiteiten voort.
 • In Pakistan, Indonesië en Maleisië organiseren we vaccinatiecampagnes.
 • Onze teams, van artsen, verpleegkundigen tot logistiekers en water-en-sanitatiespecialisten zetten zich wereldwijd in voor de strijd tegen corona.

Artsen bezoeken een patiënt in het coronabehandelcentrum

Steun onze teams in de strijd tegen corona

Icoon mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

Icoon coronatest.png

Met € 100 kunnen wij speciaal materiaal voor 5 coronatesten kopen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart