COVID-19: onze teams zetten alle zeilen bij

Het leven van honderdduizenden mensen is nog steeds in gevaar. In alle 70 landen waar wij al werkten zijn onze teams gereed om voor coronapatiënten te zorgen en hebben we maatregelen genomen om besmetting tegen te gaan. In 49 landen hebben we speciale COVID-19 projecten opgestart. We doen alles in onze macht om ervoor te zorgen dat we nog steeds mensen die andere, levensreddende zorg nodig hebben, helpen en bereiken. Door gebruik te maken van telefonische hulplijnen en speciale apps bijvoorbeeld. En we blijven waar mogelijk opschalen, want een pandemie vraagt om een wereldwijde aanpak. Zo werken we bijvoorbeeld in veel landen in Europa om de zorg te ondersteunen. Maar waar het aantal besmettingen in sommige landen gelukkig afneemt, bereikt het ergens anders weer plekken waar medische zorg niet vanzelfsprekend is. In conflictgebieden, vluchtelingenkampen, of gebieden waar ziekten als malaria ook al een uitdaging zijn. Ook op die plekken zetten onze teams alle zeilen bij.

Bestrijding van het coronavirus in Europa

 • Wij hebben speciale COVID-19-hulpprojecten in: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Verenigd Koninkrijk.
 • In Spanje en Zwitserland is de meest kritieke periode voorbij en hebben we onze hulp afgerond. In Italië hebben we ons werk in 3 ziekenhuizen in Lombardije beëindigd, maar gaan we door in onder andere Rome en Sicilië. Ook in België en Frankrijk hebben onze teams hun werk in ziekenhuizen en verpleeghuizen afgerond, maar mobiele teams blijven aan de slag.
 • Onze teams werken in in speciale behandelcentra en klinieken, verpleeghuizen en opvangcentra voor daklozen en alleenstaande minderjarigen. Ze behandelen coronapatiënten, screenen en testen mensen op het coronavirus. Ook geven ze advies, trainingen en psychische hulp aan zorgpersoneel.
 • In meerdere landen bieden we logistieke ondersteuning aan zorginstellingen en andere organisaties. We hebben bijvoorbeeld noodhospitalen en extra verpleegunits opgezet. Op deze manier helpen we Europese landen de ziekte op alle mogelijke manieren te bestrijden.
 • We waren al werkzaam in kamp Moria op Lesbos en op Samos in Griekenland. Onze teams richten zich hier vooral op vroege opsporing van besmettingen. Zo hebben ze een speciale kliniek opgezet voor mensen met coronasymptomen. Hier zijn mensen met symptomen opgenomen, maar gelukkig negatief voor corona getest (gegevens 1 juni 2020). Ook trainen en helpen zij, samen met andere organisaties, medisch personeel van de Griekse overheid op het uitvoeren van triage (de selectie van dringende gevallen). Daarnaast geven ze voorlichting aan andere organisaties en vluchtelingen zelf. Ook zorgen ze voor schoon water.
 • In Oekraïne en Wit-Rusland ondersteunen onze teams het zorgpersoneel in de aanpak van COVID-19 en geven we advies aan patiënten en medische staf hoe om te gaan met stress als gevolg van de coronapandemie.\

Het coronavirus grijpt nog steeds verder om zich heen. Bekijk ons overzicht: ‘De strijd tegen het coronavirus is nog lang niet voorbij.’

Aanpak coronavirus in Afrika

 • We hebben speciale coronahulpprojecten in Burkina Faso, DR Congo, Tsjaad, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan.
 • Onze teams verzorgen mensen met COVID-19 in speciale behandelcentra en in ziekenhuizen, trainen zorgmedewerkers en zetten isolatie-units en noodhospitalen op. Mobiele teams trekken rond om voorlichting en medische zorg te bieden. Daarnaast bieden onze teams ook psychische hulp.
 • Ook helpen ze met het indammen van het coronavirus door medische staf te trainen in infectiebeheersing, handwasstations te bouwen, voorlichting te geven, contactonderzoek van patiënten te doen en hun huizen te ontsmetten. Ook ondersteunen we districten met het verloop van de ziektegevallen te analyseren. De patiënten zelf krijgen psychosociale hulp. En delen ze stoffen mondkapjes uit aan mensen die extra kwetsbaar zijn.
 • In onder andere Centraal-Afrikaanse Republiek, Guinee-Bissau, Libië, Mozambique, Oeganda, Somalië en Somaliland, Swaziland, Tanzania geven onze teams voorlichting en zorgen ze op veel plekken voor schoon water. Ook trainen zij zorgpersoneel in de bestrijding van het coronavirus, het uitvoeren van testen en het verzorgen van mensen met corona. Daarnaast helpen onze teams met het opzetten van behandelcentra en klinieken en voeren zij contactonderzoek uit.
 • Omdat in sommige plaatsen de andere medische zorg, zoals voor zwangere vrouwen in het gedrang komt, springen onze teams bij om te zorgen dat ook zij zorg krijgen. Onze teams zetten hun zorg voor mensen met ziekten als mazelen, ondervoeding, hiv/aids en tuberculose zoveel mogelijk voort. Ze brengen bijvoorbeeld medicijnen naar patiënten met (chronische) ziekten als diabetes, hiv/aids en tuberculose.

Hulp coronavirus in Noord- en Zuid-Amerika

 • In Brazilië, Colombia, Ecuador, El Salvador, Haïti, Honduras, Mexico, Venezuela, de Verenigde Staten en Canada hebben we ook speciale projecten opgezet in de strijd tegen het coronavirus.
 • Onze teams verzorgen coronazieken in ziekenhuizen en speciale COVID-19 behandelcentra, hebben speciale COVID-19- behandel- en isolatie-afdelingen opgezet, trainen medisch personeel en zorgpersoneel in verpleeghuizen in het zorgen voor mensen met COVID-19 en vervoeren zieken met ambulances. Naast medische hulp bieden we ook psychosociale hulp. En onze teams trekken naar afgelegen gebieden om te zorgen dat ook deze mensen hulp krijgen.
 • We geven voorlichting, bouwen handwaspunten en douches, en we delen spullen voor de dagelijkse hygiëne uit. We bieden medische hulp aan ouderen, daklozen, migranten en andere kwetsbare groepen. En we trainen andere hulporganisaties in het opzetten van triage en isolatie.
 • Om de plaatselijke zorg te ontlasten, springen onze teams bij met algemene medische zorg om mensen met andere gezondheidsproblemen te helpen. Denk aan ambulancediensten en mobiele teams die medische zorg bieden.
 • Onze teams zetten hun medische zorg zoveel mogelijk voort. Zoals zorg voor zwangere vrouwen, patiënten met chronische ziekten en aandoeningen, en slachtoffers van verkrachting. En door meer ambulances en mobiele teams in te zetten.
 • In Argentinië adviseren onze teams lokale gezondheidsinstanties in de aanpak van corona (COVID-19), trainen wij medisch personeel en ondersteunen zij de staf van verpleeghuizen.

COVID-19 bedwingen in Midden-Oosten

 • Ook in het Midden-Oosten zijn onze teams veel speciale COVID-19 projecten gestart, zoals in Irak, Jemen en Libanon.
 • Zij runnen coronabehandelcentra, helpen ziekenhuizen met het nemen van speciale maatregelen en het opzetten van behandel- en isolatie-units, trainen medisch personeel, ondersteunen zorgmedewerkers in de aanpak van het coronavirus en helpen met voedseldistributie voor mensen die in gedrang komen door lockdowns.
 • In Jordanië, Libië, Palestina en Syrië ondersteunen onze teams plaatselijke ziekenhuizen en ander medisch personeel. Het zijn landen waar we al werkten en waar we nu ook het coronavirus bestrijden. Zo zetten we behandel- en isolatie-units op en behandelen we mensen met symptomen van corona. Zo geven we training, advies en logistieke ondersteuning. Ook hier zorgen we voor schoon water en delen we hygiënekits met zeep uit zodat mensen hun handen kunnen wassen.
 • In verschillende plaatsen hebben onze teams medische activiteiten zoals niet--acute operaties en andere specialistische zorg die ze tijdelijk moesten stilleggen, hervat.

Hulp in de strijd tegen COVID-19 in Azië

 • Ook in de Aziatische landen Afghanistan, Bangladesh, Cambodja, Filipijnen, Hongkong, India, Japan, Papoea-Nieuw-Guinea, Pakistan en hebben we speciale projecten opgestart om het coronavirus terug te dringen.
 • Onze teams verzorgen mensen met COVID-19, zetten isolatie-units en verpleegafdelingen op in onze projecten en trainen zorgpersoneel hoe zij veilig mensen kunnen verzorgen en het uitvoeren van contactonderzoek. Met speciale hulplijnen bieden ze ook psychische hulp. Ook geven ze voorlichting.
 • In het Kutupalongkamp in Bangladesh hebben onze teams hebben isolatie-units gebouwd en zetten ze speciale coronabehandelcentra op. Dit opvangkamp is een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld waar bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen verblijven. Ze behandelen hier al coronapatiënten.
 • In Indonesië, Kirgizië, Maleisië, Myanmar, Oezbekistan en Tadzjikistan trainen onze teams zorgpersoneel in het omgaan met persoonlijke beschermingsuitrusting en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in zorginstellingen om besmetting tegen te gaan. Ze delen voedsel aan daklozen uit. En onze hulpverleners bezoeken zwangere vrouwen thuis, zodat zij niet naar klinieken hoeven te komen voor hun zorg. Ook zorgen we ervoor dat patiënten met chronische ziekten als hiv/aids hun medicijnen krijgen.
 • In landen waar tuberculose een groot probleem is, met name in Oezbekistan en Tadzjikistan, geven we speciale voorlichting over voorzorgsmaatregelen voor staf en patiënten. Mensen met tuberculose behoren tot de risicogroep voor corona. Beide ziekten tasten de longen aan. Het is te verwachten dat tuberculosepatiënten ernstig ziek zullen worden als zij met het nieuwe coronavirus besmet raken.

Waarom spreken we over het ‘nieuwe coronavirus’? En wat is dan precies COVID-19?
Uitleg in een notendop.

 • 50
  verpleeghuizen in Italië coronahulp geboden
 • 30
  mensen per dag met coronasymptomen nemen onze teams op in Congolese hoofdstad Kinshasa
 • 250
  mensen opgenomen in 4 weken in ons coronabehandelcentrum in Port-au-Prince, Haïti

Laatste nieuws

 • Onze teams, van artsen, verpleegkundigen tot logistiekers en water-en-sanitatiespecialisten zetten zich wereldwijd in voor de strijd tegen corona.

Steun onze teams in de strijd tegen corona

Icoon mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

Icoon coronatest.png

Met € 100 kunnen wij speciaal materiaal voor 5 coronatesten kopen.

Ga mee op missie!

Wereldkaart