COVID-19: onze teams zetten alle zeilen bij

Het leven van honderdduizenden mensen is nog steeds in gevaar. En dit aantal groeit met de dag. Daarom hebben we al in 42 landen speciale COVID-19 projecten opgestart. We blijven waar mogelijk opschalen, want een pandemie vraagt om een wereldwijde aanpak. Zo werken we bijvoorbeeld in veel landen in Europa om de zorg te ondersteunen. Maar waar het aantal besmettingen in sommige landen gelukkig afneemt, bereikt het ergens anders weer plekken waar medische zorg niet vanzelfsprekend is. In conflictgebieden, vluchtelingenkampen, of gebieden waar ziekten als malaria ook al een uitdaging zijn. Ook op die plekken zetten onze teams alle zeilen bij.

Bestrijding van het coronavirus in Europa

 • Wij hebben speciale COVID-19-hulpprojecten in: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In Spanje is de meest kritieke periode voorbij en kunnen wij onze hulp afronden.
 • Onze teams werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen en opvangcentra voor daklozen en alleenstaande minderjarigen. Ze behandelen coronapatiënten en screenen mensen op symptomen van COVID-19. Ook geven ze advies, trainingen en psychische hulp aan zorgpersoneel.
 • In meerdere landen bieden we logistieke ondersteuning aan zorginstellingen en andere organisaties. Bijvoorbeeld door noodhospitalen en extra verpleegunits op te zetten. Op deze manier helpen we Europese landen de ziekte op alle mogelijke manieren te bestrijden.
 • We waren al werkzaam in kamp Moria op Lesbos en op Samos in Griekenland.
  Hier hebben we de teams uitgebreid met meer hulpverleners. Zij geven voorlichting aan andere organisaties en vluchtelingen zelf. Ook zorgen ze voor schoon water
 • In Oekraïne en Wit-Rusland ondersteunen onze teams het zorgpersoneel in de aanpak van COVID-19 en geven we advies aan patiënten en medische staf hoe om te gaan met stress als gevolg van de coronapandemie.

Aanpak coronavirus in Afrika

 • We hebben speciale coronahulpprojecten in Burkina Faso, DR Congo, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan.
 • Onze teams verzorgen mensen met COVID-19 in speciale ziekenhuizen, trainen zorgmedewerkers en zetten isolatie-units en noodhospitalen op.
 • Naast deze logistieke ondersteuningen helpen ze met het indammen van het coronavirus door medische staf te trainen in infectiebeheersing, handwasstations te bouwen, voorlichting te geven, contactonderzoek van patiënten te doen en hun huizen te ontsmetten. Ook ondersteunen we districten met het verloop van de ziektegevallen te analyseren. De patiënten zelf krijgen psychosociale hulp.
 • En ze brengen medicijnen thuis bij patiënten met chronische ziekten.
 • In Centraal-Afrikaanse Republiek, Guinee-Bissau, Libië, Malawi, Mozambique, Niger, Oeganda, Somalië en Somaliland, Swaziland, Tanzania en Zimbabwe geven onze teams voorlichting en zorgen ze op veel plekken voor schoon water. Ook trainen zij zorgpersoneel in de bestrijding van het coronavirus en verzorgen van mensen met COVID-19.

COVID-19 bedwingen in Midden-Oosten

 • Ook in het Midden-Oosten zijn onze teams veel speciale COVID-19 projecten gestart, zoals in Irak en Libanon.
 • Zij geven voorlichting, zetten (mobiele) behandel- en isolatie-units op, verzorgen zieke mensen, ondersteunen zorgmedewerkers in de aanpak van het coronavirus en helpen met voedseldistributie voor mensen die in gedrang komen door lockdowns.
 • In Jemen, Jordanië, Palestina en Syrië ondersteunen onze teams plaatselijke ziekenhuizen en ander medisch personeel. Het zijn landen waar we al werkten en waar we nu ook het coronavirus bestrijden. Zo zetten we behandel- en isolatie-units op en behandelen we mensen met symptomen van corona. Zo geven we training, advies en logistieke ondersteuning. Ook hier zorgen we voor schoon water en delen we hygiënekits met zeep uit zodat mensen hun handen kunnen wassen.

Hulp in de strijd tegen COVID-19 in Azië

 • Ook in de Aziatische landen Afghanistan, Bangladesh, Cambodja, Filipijnen, Hongkong, Japan, Papoea-Nieuw-Guinea, Pakistan en hebben we speciale projecten opgestart om het coronavirus terug te dringen.
  Onze teams verzorgen mensen met COVID-19, zetten isolatie-units en verpleegafdelingen op in onze projecten en trainen zorgpersoneel hoe zij veilig mensen kunnen verzorgen.
 • In India, Indonesië, Kirgizië, Maleisië, Myanmar, Oezbekistan en Tadzjikistan trainen onze teams zorgpersoneel in het omgaan met persoonlijke beschermingsuitrusting en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn in zorginstellingen om besmetting tegen te gaan. Ze delen voedsel aan daklozen uit. En onze hulpverleners bezoeken zwangere vrouwen thuis, zodat zij niet naar klinieken hoeven te komen voor hun zorg.

Hulp coronavirus in Noord- en Zuid-Amerika

 • In Brazilië, Colombia, El Salvador, Haïti, Honduras, Mexico, Venezuela en Verenigde Staten hebben we ook speciale projecten opgezet in de strijd tegen het coronavirus.
 • Onze teams verzorgen coronazieken, zetten behandel- en isolatie-afdelingen op, trainen medisch personeel in het zorgen voor mensen met COVID-19 en vervoeren zieken met ambulances. Naast medische hulp, bieden we ook psychosociale hulp in ziekenhuizen.
 • We geven voorlichting, bouwen handwaspunten en douches, en we delen spullen voor de dagelijkse hygiëne uit. We bieden medische hulp aan ouderen, daklozen, migranten en andere kwetsbare groepen. En we trainen andere hulporganisaties in het opzetten van triage en isolatie.
 • In Argentinië adviseren onze teams lokale gezondheidsinstanties in de aanpak van corona (COVID-19), trainen wij medisch personeel en ondersteunen zij de staf van verpleeghuizen.

Waarom spreken we over het ‘nieuwe coronavirus’? En wat is dan precies COVID-19?
Uitleg in een notendop.

 • 42
  landen met speciale COVID-19-hulpprojecten
 • 36
  landen voorbereid en ondersteuning verleend
 • 85+
  isolatie-, zorgafdelingen en noodhospitalen wereldwijd opgezet, heringericht of ondersteund met het opzetten

Laatste nieuws

 • Onze teams, van artsen, verpleegkundigen tot logistiekers en water-en-sanitatiespecialisten zetten zich wereldwijd in voor de strijd tegen corona.

Steun onze teams in de strijd tegen corona

Icoon mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

Icoon coronatest.png

Met € 100 kunnen wij speciaal materiaal voor 5 coronatesten kopen.

Samen met onze donateurs komen wij in actie voor mensen in crisissituaties.
Van elke euro die binnenkomt, gaat 83 cent* rechtstreeks naar medische noodhulp.
De overige 17 cent wordt besteed aan begeleiding van de hulpprojecten vanuit ons kantoor in Amsterdam, communicatie en de werving van fondsen.

* Cijfers gecontroleerd door onafhankelijke accountants

 • 83%
  Noodhulp
 • 17%
  Ondersteuning van onze projecten

Ga mee op missie!

Wereldkaart