Noodhulpteam coronavirus in Nederland

De grote druk op de ziekenhuizen baart ook ons zorgen en wij leven mee met alle hulpverleners die in Nederland deze pandemie aanpakken. Zij leveren een ongelofelijke prestatie. Wij hebben een speciaal noodhulpteam in Nederland samengesteld met veel ervaring met de strijd tegen besmettelijke ziekten als ebola. Tot nu is onze inzet niet nodig. De organisaties en instanties die zich momenteel in Nederland bezighouden met de coronacrisis pakken de knelpunten goed op. Ons team staat echter klaar om in te springen als een beroep op ons wordt gedaan.

Hulp coronavirus in andere landen in Europa

Onze teams hebben jarenlange ervaring en expertise met het behandelen en bestrijden van besmettelijke ziekten. Als medische noodhulporganisatie bieden wij daarom nu ook medische hulp in de coronacrisis in Europa.

 • In Italië werken we in de noordelijke provincie Lombardije en in de oostelijke provincie Marken.
 • In Spanje werken we in de Madrid-regio, in Catalonië, waaronder in Barcelona, en in Baskenland..
 • In Frankrijk helpen wij kwetsbare mensen als alleenstaande minderjarigen en daklozen in en rond Parijs.
 • In België helpen wij kwetsbare mensen als alleenstaande minderjarigen en daklozen in en rond Parijs. .
 • In Zwitserland bieden we noodhulp en advies in en rond Genève.
 • In Noorwegen geven we advies aan een ziekenhuis in de zwaarst getroffen regio.
 • In Lesbos treffen we voorbereidingen in kamp Moria, mocht dat getroffen worden. In Samos helpen we in het vluchtelingenkamp bij de isolatie van mensen met lichte klachten.
 • In Oekraïne geven we voorlichting over corona aan onze patiënten en staf en hebben we maatregelen ingevoerd in onze hulpprojecten en kantoren.

Hulp corona in Azië en Afrika

 • In het Midden-Oosten trainen en ondersteunen we medische staf van ziekenhuizen en klinieken in Irak, Jordanië en Syrië. Onze teams ter plaatse bereiden zich voor op het verzorgen van coronapatiënten
 • In Azië geven we voorlichting, trainingen en helpen we medisch personeel symptomen van corona te herkennen bij patiënten. Dat doen we in Afghanistan, Bangladesh, Cambodja, Hongkong, Indonesië, Kirgizië, Maleisië, Oezbekistan, Pakistan en Papoea Nieuw-Guinea ligt op voorlichting, training, het testen van patiënten en verbeteren van de zorg. Ook hebben wij een ziekenhuis in Hubei, China, van beschermende kleding voorzien.
 • In Afrika bereiden we zorgmedewerkers en instellingen op grote aantallen coronapatiënten voor, zetten we isolatie-units en noodhospitalen op en helpen we actief mee in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om de landen Burkina Faso, DR Congo, Ivoorkust, Kameroen, Libië, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan, Swaziland, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.
 • Ook in Latijns-Amerika hebben onze teams te maken met de strijd tegen corona, met name in El Salvador en Mexico.

Zie verderop op deze pagina een overzicht per land/regio.

Bestrijden van epidemieën

Uit eigen ervaring met het bestrijden van epidemieën weten wij dat vertrouwen in de aanpak en in de gezondheidsautoriteiten van cruciaal belang is. Belangrijk zijn daarbij een heldere, tijdige, eerlijke en omvattende communicatie en advies. En vooral ook hoe mensen zichzelf kunnen beschermen, want wij willen ervoor zorgen dat deze ziekte zich niet verder verspreidt. Wij zorgen voor onze teams, in onze projecten en hier in Nederland. Onze teams in de projecten ondersteunen we met beschermende kleding. In Nederland werken onze medewerkers voorlopig thuis en volgen we de maatregelen van de overheid (vanuit het RIVM) nauwgezet. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze medische noodhulp aan mensen in crisisgebieden hier niet onder lijdt, ook al hebben wij ook te kampen met reisbeperkingen van onze hulpverleners en de toevoer van medicijnen en apparatuur. De helft van de hulpverleners die wij internationaal uitzenden, komt uit Europa. En meer en meer landen sluiten hun grenzen. Dit levert vooral een probleem op voor onze hulpactiviteiten als het gaat om onder andere chirurgen. Ook houden we rekening met mogelijke tekorten aan medicijnen en medisch materiaal.

Onze belangrijkste taak

Onze belangrijkste taak is om te zorgen dat de meest kwetsbaren toegang blijven houden tot de zorg die ze nodig hebben. Ook als de omstandigheden dat moeilijker voor ons maken. Wij bieden medische hulp in crisisgebieden in meer dan 70 landen wereldwijd waar medische zorg beperkt is of waar door oorlog en conflict medische hulp niet vanzelfsprekend is voor de mensen. Elke dag behandelen onze teams honderdduizenden patiënten, waaronder voor besmettelijke ziekten als mazelen, cholera en tuberculose, en voor malaria en luchtwegontstekingen die ook dodelijk kunnen zijn.

Hulp en voorbereiding in andere landen

In de meeste landen waar we al hulp bieden, zijn we in contact met de Wereldgezondheidsorganisatie en de lokale ministeries van Volksgezondheid. Onze teams bereiden zich voor op het uitbreken van corona en trainen medisch personeel van onder andere overheidsziekenhuizen in het tegengaan van besmetting. We bereiden ons erop voor dat een patiënt zich meldt, te screenen op corona, het inrichten van isolatie-units en het geven van voorlichting.

Blijf op de hoogte

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

 • 40
  koppig team (experts in besmettelijke ziekten, anesthesisten, verpleegkundigen en logistiekers) helpt in Italië
 • 2
  noodhospitalen opgezet in Spanje
 • 20
  voorlichtingsbijeenkomsten met kwetsbare groepen in Hongkong gehouden

3 vragen over het coronavirus

Hoe bescherm je jezelf en je familie tegen het coronavirus? Onze collega Armand vertelt je wat je moet weten.

Wat is corona (COVID-19)?

Corona is een ziekte die in december 2019 werd ontdekt. De ziekte heeft als officiële naam COVID-19 gekregen, wat staat voor Corona Virus Disease, 2019. In januari 2020 concludeerden virologen dat het om een nieuwe variant van een coronavirus gaat. Er bestaat een grote groep coronavirussen die ziekten veroorzaken: van de doorsnee verkoudheid tot ernstigere ziekten als MERS en SARS. Wat wij nu kennen als het coronavirus, is een nieuwe variant dat officieel SARS-CoV-2 wordt genoemd, SARS-virus nummer 2 in feite. Omdat het een nieuwe ziekte is, is er nog veel over onbekend. Kennis en ervaring worden dus gaandeweg opgedaan. Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie verklaard dat we te maken hebben met een pandemie, wat betekent dat de epidemie zich over meerdere landen heeft verspreid.

Besmetting met corona

Corona wordt waarschijnlijk overgebracht via minuscule druppeltjes met het coronavirus die bij het hoesten naar buiten komen. Als die in de luchtwegen van iemand anders terechtkomen, kan die besmet raken. Bijvoorbeeld door die druppeltjes in te ademen of door mond of neus aan te raken nadat je iets hebt aangeraakt waar die druppeltjes zijn geland.

Symptomen van corona

Het coronavirus tast je luchtwegen aan. Symptomen zijn:

 • algehele zwakheid
 • koorts
 • hoesten
 • in een gevorderd stadium soms ook longontsteking en moeite met ademhalen.
 • Een loopneus en niezen komen nauwelijks voor.

Hoe voorkom je besmetting met corona?

 • Was je handen regelmatig met zeep en water: gebruik genoeg zeep (bijvoorbeeld 2 drukken van een zeeppomp), was je handen van alle kanten: alle vingers, de palm én rug van je handen. Doe dit minimaal 20 seconden.
 • Als je geen zichtbaar vuil op je handen hebt, is het gebruik van sanitizergel (gebaseerd op alcohol) een goede tweede optie.
 • Doe dit vóórdat je voedsel eet of klaarmaakt, en voordat je je gezicht aanraakt
 • Doe dit nà contact met iemand die ziek is, nadat je gehoest of geniest hebt, na toiletgebruik, contact met dieren of nadat je in een plaats bent geweest waar veel mensen zijn.
 • Moet je hoesten of niezen: bedek dan je neus en mond met een papieren zakdoek en gooi die daarna meteen weg (liefst in een afvalemmer met deksel), of nies of hoest in de holte van je gebogen elleboog (dan verspreid je het niet via je handen).
 • Hou afstand van minimaal 1,5 meter van anderen, zodat je buiten het bereik bent van eventuele druppels.

Goed om te weten is dat het erop lijkt dat corona ook overgebracht kan worden door mensen die geen, of bijna geen, coronasymptomen vertonen

Vaccin tegen corona?

Op dit moment is er geen vaccin dat je tegen corona beschermt.

Hoe behandel je corona?

Er is op dit moment nog geen speciale behandeling voor mensen met corona. Er worden nu klinische onderzoeken (dat houdt in: waarbij patiënten betrokken zijn) voor anti-virusmedicijnen in China uitgevoerd. Omdat het een nieuwe ziekte betreft, richten overheden zich op de aanpak met diagnose, zorg voor patiënten, contactonderzoek en onderzoeken om besmetting en verloop van de ziekte beter te begrijpen. Uit onze ervaring met besmettelijke ziekten die luchtwegen aantasten weten we dat voorlichting en kennis over voorkomen van besmetting essentieel is voor een goede aanpak.

 • Onze teams van experts in besmettelijke ziekten, anesthesisten, verpleegkundigen en logistiekers helpen in Italië

Steun onze teams wereldwijd

Samen met onze donateurs komen wij in actie voor mensen in crisissituaties.
Van elke euro die binnenkomt, gaat 83 cent* rechtstreeks naar medische noodhulp.
De overige 17 cent wordt besteed aan begeleiding van de hulpprojecten vanuit ons kantoor in Amsterdam, communicatie en de werving van fondsen.

* Cijfers gecontroleerd door onafhankelijke accountants

 • 83%
  Noodhulp
 • 17%
  Ondersteuning van onze projecten

Ga mee op missie!

Wereldkaart