De 3 grootste problemen

Onze teams zien wereldwijd de effecten van de pandemie op het leven van vrouwen en meisjes. De 3 grootste problemen waar vrouwen en meisjes op dit moment mee te maken hebben zijn:

1. Minder zorg beschikbaar

Zelfs zonder de dreiging van COVID-19 hebben veel mensen geen toegang tot medische zorg, door een zwak gezondheidssysteem, geweld of conflicten. Door de pandemie wordt andere zorg afgeschaald of zelfs gestopt. Hierdoor is het nog moeilijker om toegang tot medische zorg te krijgen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen. Bijvoorbeeld bij het verkrijgen van anticonceptie of een abortusbehandeling. Daarnaast is het voor veel vrouwen niet mogelijk om onder medische begeleiding te bevallen. Dit zorgt voor onnodig veel risico voor moeder en kind.

2. Angst om hulp te zoeken

Veel landen hebben preventieve maatregelen genomen of zijn in gedeeltelijke of volledige lockdown gegaan. Mensen mogen na een bepaald tijdstip niet naar buiten, of mogen zelf helemaal niet de straat op. Vrouwen kunnen daardoor niet naar klinieken of ziekenhuizen om de hulp te krijgen die zij nodig hebben. Corona maakt veel mensen ook bang. Ze durven niet naar een medische instelling te gaan, uit angst voor besmetting. Veel vrouwen stellen daarom het zoeken van hulp uit, met alle gevolgen van dien.

We moeten de balans vinden tussen het mogelijke gevaar dat vrouwen naar onze klinieken komen en besmet raken met COVID-19, en de noodzaak om hun zwangerschap te volgen.
Trapy, projectcoördinator

3. Meer huiselijk geweld

Lockdowns dragen ook bij aan een verontrustende piek in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Thuisblijven is niet veilig voor veel vrouwen en meisjes die thuiszitten met een gewelddadige partner. De WHO meldt dat een op de drie vrouwen fysiek of seksueel geweld ervaart, meestal van hun partner. En UN Women meldt dat huiselijk geweld is toegenomen tijdens de COVID-19 pandemie. In besloten ruimtes kunnen spanningen ontstaan, vooral met extra stress over gezondheidsproblemen, economische onzekerheid en angst voor de toekomst.

Maatwerk

Het aanpassen van de medische zorg speciaal voor vrouwen is cruciaal tijdens deze coronacrisis. Onze manier van werken in veel projecten moeten worden aangepast. Bijvoorbeeld met een telefonisch consult in plaats van face-to-face. Dit doen onze teams in Arauca, Colombia. Ze hebben regelmatig telefonisch overleg met zwangere vrouwen in de maanden voordat ze bevallen en in de weken na de bevalling. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als er geen complicaties zijn.

Hulp van vluchtelingen aan vluchtelingen

In ons project voor vrouwengezondheidszorg op het eiland Samos, Griekenland gebruikt het team tele-zorg op een ander manier. In het vluchtelingenkamp- geschikt voor 650 migranten en vluchtelingen- wonen nu meer dan 6.000 mensen. Sinds de COVID-19 pandemie zijn er veel zorg activiteiten in het kamp geannuleerd. Om toch zorg te kunnen bieden, zijn onze teams van aanpak veranderd. Ze zijn op zoek gegaan naar mensen die in het kamp wonen en een medische achtergrond hebben. Deze groep bestaat uit 30 mensen, zij identificeren de gezondheid behoeften van migranten en vluchtelingen in het kamp en verbinden patiënten met onze teams en de juiste zorg.

Arts en patiënt in onze kliniek op Samos. © Dora Vangi/MSF
Hulpverlener met patiëntje in Vathy, Samos. © Dora Vangi/MSF

Gezondheid van vrouwen prioriteit

Regeringen, gezondheidsautoriteiten en zorgverleners moeten nu actie ondernemen om te zorgen dat reguliere zorg toegankelijk blijft en zo zoveel mogelijk levens te redden. Het leven en de gezondheid van vrouwen en meisjes moeten ook tijdens deze COVID-19 pandemie een prioriteit zijn en blijven. Zodat toegang tot essentiële medische zorg toegankelijk is voor elke vrouw, waar dan ook ter wereld.