Extra bijdrage voor noodhulp

‘Wereldwijd blijft het aantal humanitaire crises toenemen. Door conflicten zijn meer mensen dan ooit op de vlucht. Veel van deze mensen worden onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen. Naast het conflict in Syrië gaat het bijvoorbeeld om de Rohingya in Myanmar en Bangladesh. Maar ook ontwikkelingen gerelateerd aan klimaatverandering dragen ertoe bij dat mensen afhankelijk worden van noodhulp. Door deze ontwikkelingen ontstaat grote druk op noodhulporganisaties. De Postcode Loterij schenkt daarom Artsen zonder Grenzen, het Nederlandse Rode Kruis en Stichting Vluchteling elk een extra bijdrage van 4,3 miljoen euro, in te zetten waar de nood het hoogst is.’

Verpleegkundige Maria Blanco speelt met een kind in Democratische Republiek Congo

Verpleegkundige Maria Blanco speelt met een kind in Democratische Republiek Congo. September 2017

Foto: Igor Barbero/MSF
Dokters Artsen zonder Grenzen behandelen gewond meisje in Irak

Dokter Ken en collega helpen Ilham, een meisje dat ernstig gewond is in haar buik en been. 1 april 2017, in een veldhospitaal in een dorp ten zuiden van het bevochten Mosul, Irak. Een maand lang was dit de enige plek voor operaties.

Foto: Alice Martins

Dankzij trouwe deelnemers

Dankzij haar 2,9 miljoen trouwe deelnemers schenkt de Postcode Loterij dit jaar een recordbedrag van 357 miljoen euro aan 112 goede doelen, waaronder Artsen zonder Grenzen.

Belangrijke bijdrage

‘Artsen zonder Grenzen helpt mensen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar niet krijgen. De steun van de Nationale Postcode Loterij waarderen wij zeer. Dit jaar werden wij verrast met een geweldige extra financiële bijdrage, die wij daar mogen uitgeven waar wij achten dat het hard nodig is. De donaties van al onze donateurs en deze ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij zijn enorm belangrijk voor onze slagvaardigheid en het waarborgen van onze onafhankelijkheid als medisch-humanitaire organisatie. Het stelt ons onder meer in staat direct noodhulp te verlenen, zoals vorig jaar het geval was toen honderdduizenden Rohingya’s uit Myanmar naar Bangladesh vluchtten, of onze hulp aan mensen uit te breiden tijdens grote crisissen als de oorlogen en conflicten in Syrië, Jemen, Irak en Zuid-Sudan,’ aldus Nelke Manders, directeur van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Imme Rog, Managing Director Postcode Loterij (tweede van rechts) overhandigt de cheque aan coördinator relatiemanagement Gerbren Deves, adjunct-directeur Katrien Coppens en directeur Nelke Manders van Artsen zonder Grenzen.

Foto: Roy Beusker Fotografie

Sinds 1993

Artsen zonder Grenzen is een van de oudste begunstigden van de Postcode Loterij. Sinds 1993 hebben wij dankzij de loterij in totaal ruim 359,7 miljoen euro kunnen besteden aan medische hulp in crisisgebieden.