Nieuw leven tijdens de storm

Al voor de cycloon het land bereikte, kwamen we in actie. Zo hebben we inwoners met klem geadviseerd om een veiliger en hoger gelegen gebied op te zoeken. En iedereen op het hart gedrukt om ook familieleden te waarschuwen. Omdat we al in Madagaskar werkten, konden we snel handelen en hulp bieden waar nodig. Een van de patiënten die ons absoluut bijblijft, is een hoogzwangere vrouw.

Enkele momenten voor het natuurgeweld losbarstte, arriveerde de vrouw in onze kliniek. Slechts vijf minuten later pakte onze verpleegkundige Titi haar zoontje aan. Hoewel de geboorte net zo stormachtig verliep als buiten, maken moeder en zoon het beiden goed. En de naam? ‘Geen Freddy.‘ Zoveel was duidelijk.

Cycloon Freddy liet een spoor van vernieling na op Madagaskar. Dit is de ingang van onze kliniek een dag later. © Kathryn Dalziel/MSF
Bevallen tijdens een cycloon: deze vrouw heeft het gedaan. Moeder en zoon maken het goed. © Kathryn Dalziel/MSF

Cycloon Freddy staat niet op zichzelf

In Madagaskar zijn de gevolgen van de klimaatcrisis pijnlijk zichtbaar. Door de extreme weersomstandigheden mislukken veel oogsten. Elke dag kampen mensen met een ernstig tekort aan voedsel. 'Veel mensen lijden aan ernstige ondervoeding,’ vertelt landencoördinator Brian. ‘De cyclonen maken de levensomstandigheden van de inwoners van Madagaskar steeds schrijnender. We bevinden ons nu echt in een noodsituatie.’

Klimaatcrisis = gezondheidscrisis

Wereldwijd zien onze teams de impact van de klimaatcrisis op de gezondheid van mensen. We pleiten ervoor dat er meer geld beschikbaar wordt gemaakt voor de gezondheidssector in de meest kwetsbare landen, zoals in Madagaskar.

Vorig jaar werden de inwoners van Madagaskar al getroffen door cyclonen Batsirai en Emnati
De inwoners van Madagaskar zijn de gevolgen van de vorige cyclonen nog nauwelijks te boven.
Arts Yar Muhammad controleert een kind met hoge koorts.

Steun onze teams wereldwijd

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Help jij onze artsen levens redden?

Steun onze teams