Medisch materiaal gedoneerd aan ziekenhuizen

Omdat duizenden mensen hun huis zijn kwijt geraakt door de aardbeving, is er enorm veel hulp nodig. Mensen hebben geen huis, geen spullen, geen eten, alles is weg. Daarnaast is er medisch materiaal nodig, net als medicijnen. ‘We hebben bijna 12 ton chirurgisch materiaal, verband en medicijnen aan ziekenhuizen gedoneerd. Onze teams hebben de nog operatieve ziekenhuizen ondersteund met alles wat ze hadden,’ vertelt Hakim Khaldi, landencoördinator van Syrië.

Van Dubai naar Syrië: 14 vrachtwagens met tenten en winterkits voor de slachtoffers van de aardbeving. © Ahmad Amer/MSF
De hulpgoederen zijn onderweg. © Rami Alsayed

Ook psychische hulp nodig

We zijn momenteel onze hulp aan het opschalen vanwege de hoge noden. ‘Niet alleen is er de medische hulp nodig, ook is er de psychische hulp nodig. Mensen zijn alles verloren en zijn opnieuw getraumatiseerd,’ vertelt Martine Flokstra, operationeel manager.

Het is essentieel dat alle noodhulp ongehinderd de getroffen gebieden kan bereiken.
Martine Flokstra, operationeel manager

In gesprek met strijdende partijen

‘Onze teams werken voornamelijk in conflictgebieden. In dit gebied zijn we al 10 jaar aanwezig. We kunnen hier blijven werken, omdat we in contact staan met iedereen. Het is nu meer dan ooit nodig dat alle strijdende partijen accepteren dat er veel hulp nodig is. Het is essentieel dat alle noodhulp ongehinderd de getroffen gebieden kan bereiken,’ zegt Martine Flokstra.