Mobiele klinieken

Onze teams bieden medische hulp in de steden waar veel vluchtelingen zijn. Daarnaast bieden we hulp in afgelegen gebieden met mobiele klinieken. Dit doen we op meer dan 50 locaties. Het is hier dat onze teams met eigen ogen zien hoe groot de tekorten aan medische zorg, eten en drinken zijn.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.
©Igor Barbero/MSF

Groter risico voor zwangere vrouwen

In de afgelegen gebieden zien we grote aantallen zwangere vrouwen met medische complicaties. Sommigen van hen zijn ondervoed. Dit verhoogt het risico op ziektes en overlijden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door het gebrek aan gezondheidszorg kunnen zij amper geholpen worden. Zij bevallen nu noodgedwongen thuis.

©Igor Barbero/MSF
©Igor Barbero/MSF

Geen medicatie voor chronisch zieken

Mensen met chronische ziekten als hiv, tuberculose en diabetes krijgen als gevolg van het conflict geen medicatie meer. Ook kinderen lijden onder het conflict. We zien een toename van het aantal kinderen dat bezwijkt aan longontsteking.

©Igor Barbero/MSF
©Igor Barbero/MSF

Toename ondervoeding

In een aantal gebieden in de Ethiopische provincie lijden kinderen aan ondervoeding. Sommige van hen lopen het risico om structureel ondervoed te raken. De kwaliteit en kwantiteit van het voedsel is door het conflict minder geworden. Veel families eten slechts een maaltijd per dag. Vaak niet meer dan droog brood. Er is weinig hoop dat dit snel verbetert door de slechte bereikbaarheid. En boeren hebben geen middelen om eigen voedsel te verbouwen.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.
©Igor Barbero/MSF

Met spoed hulp nodig in afgelegen gebieden

Hoewel sinds februari meer humanitaire organisaties hulp bieden in Tigray bereiken zij amper de afgelegen gebieden. Het is juist hier waar medische hulp en voedsel hard nodig is. Onze teams blijven hulp bieden in de steden en afgelegen gebieden. We roepen andere organisaties op hun hulp uit te breiden naar de afgelegen gebieden van het zwaar getroffen Tigray.