Beperkt voedsel, drinkwater en onderdak

De mensen die in Tigray zijn achtergebleven hebben zeer beperkt toegang tot voedsel, schoon drinkwater, onderdak en gezondheidszorg. Tienduizenden wonen in verlaten gebouwen in het noordwesten van Tigray. Anderen hebben hun toevlucht gezocht bij gemeenschappen in het oosten en zuiden van de regio. We verwachten dat veel mensen zich nog verschuilen in de bergen en op het platteland. Dit betekent dat het aantal mensen dat dringend hulp nodig heeft blijft stijgen. Onze teams bieden hulp.

Gezien de urgentie van de situatie zijn we meteen in actie gekomen. Sinds 23 december leiden onze medische teams de spoedafdeling van het ziekenhuis. Net als de chirurgische, kinder- en kraamafdelingen.

Geen contact met familieleden

Door de gevechten zijn op sommige plaatsen de elektriciteitskabels doorgesneden en is er geen watervoorziening. De telecommunicatienetwerken zijn uitgevallen en banken zijn gesloten. Hierdoor hebben mensen geen geld, kunnen geen contact opnemen met hun familieleden of essentiële levensmiddelen kopen. Sommige families vangen ook familieleden op uit andere delen van de provincie, wat extra belasting voor hen betekent. In combinatie met de voortdurende onveiligheid maakt het dat veel mensen bang zijn om naar hun eigen huis terug te keren.

Van 24 december tot 10 januari 760 patiënten behandeld op de spoedafdeling van het ziekenhuis van Adigrat.

Mobiele klinieken

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zetten onze teams mobiele klinieken in. Hierdoor kunnen we ook moeilijk bereikbare groepen mensen voorzien van hulp. Ook zijn er in verschillende plaatsen gezondheidsklinieken heropend met hulp van het Ministerie van Volksgezondheid. Tussen 18 december en 3 januari hebben onze teams in Hiwane en Adi Keyih 1.498 consultaties verzorgd.

Tussen 18 december en 3 januari hebben onze teams in Hiwane en Adi Keyih 1.498 consultaties verzorgd.

Direct hulp aan ziekenhuis

In het oosten van Tigray ontdekte een team bij aankomst op 19 december dat het ziekenhuis niet volledig operationeel was. Dit ziekenhuis in de tweede grootste stad van de regio (Adrigrat) voorziet een miljoen mensen van medische zorg. Gezien de urgentie van de situatie zijn we meteen in actie gekomen. Zuurstofcilinders en voedsel voor patiënten zijn vanuit het 120 kilometer zuidelijker gelegen Mekele aangeleverd. Sinds 23 december leiden onze medische teams zowel de spoedafdeling van het ziekenhuis als de chirurgische, kinder- en kraamafdelingen. Van 24 december tot 10 januari hebben we 760 patiënten behandeld op de spoedafdeling van het ziekenhuis van Adigrat.

Breiden onze hulp uit

We breiden onze hulp in de noordwestelijke steden Mai Kadra en Humera uit.In het midden en noorden van Tigray bieden we basisgezondheidszorg zoals medicijnen en voedsel aan mensen die op de vlucht zijn in eigen land.

Voorafgaand aan het conflict telde de bevolking in Tigray ongeveer 5,5 miljoen mensen. Volgens onderzoek van de VN waren toen al meer dan 100.000 binnenlandse ontheemden en 96.000 vluchtelingen afhankelijk van voedselhulp. Meer hulp in het gebied is dan ook hard nodig.