Ervaring met besmettelijke ziekten

‘De gezondheidzorg in België is van een heel hoog niveau’, zegt Meinie Nicolai, directeur van Artsen zonder Grenzen in België. ‘Toch kunnen we onze expertise hier toevoegen doordat we vaker met besmettelijke ziekten te maken hebben. Zoals bij cholera of ebola. We weten hoe je in zo’n situatie de stroom patiënten in een ziekenhuis zo organiseert dat je verdere infecties voorkomt. Zodat mensen onder de best mogelijke omstandigheden worden behandeld.’

Mondkapjes, psychologische hulp en ‘wasstraten’

In verschillende ziekenhuizen bieden we nu medische ondersteuning. Zo trainen we zorgmedewerkers in het gebruik van onder andere mondkapjes, veiligheidsbrillen en beschermende kleding. Ook hebben we zogenaamde 'wasstraten' ingericht. Hier wordt beschermende kleding gereinigd en gedesinfecteerd. Daarnaast bieden we psychologische ondersteuning aan de medische teams van het ziekenhuis, die al een aantal weken in zeer moeilijke omstandigheden hard aan het werk zijn.

Mobiele teams naar verzorgingstehuizen

Ook in België worden senioren het hardst getroffen door COVID-19. Daarom sturen we mobiele teams van verpleegkundigen en gezondheidsvoorlichters naar meer dan 150 verzorgingstehuizen. Tijdens hun bezoeken controleren ze of er bewoners besmet zijn met het virus. Als dit zo is, zoeken ze naar de beste manier om hen te isoleren van andere bewoners en verlenen ze medische zorg.

Centrum voor daklozen met corona

Mensen met corona wordt gewoonlijk geadviseerd om thuis te blijven. Dat is natuurlijk onmogelijk als je geen thuis hebt. Daarom hebben we een centrum geopend waar dakloze mensen kunnen verblijven die positief getest zijn op COVID-19. Hier krijgen ze medische zorg en kunnen ze naar het ziekenhuis worden doorverwezen als de symptomen verergeren.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.