Doodsoorzaak nummer één

In Tsjaad lijden veel mensen aan mazelen: uitbraken van het virus zijn er vaak en op grote schaal. Onder kinderen is mazelen zelfs doodsoorzaak nummer één. Dit komt doordat in het hele land maar weinig mensen gevaccineerd zijn. Ook is het voor families van zieke kinderen moeilijk om medische hulp te bereiken. Eén van de redenen is het steeds opvlammende geweld. Daar komt bij dat veel mensen in vluchtelingenkampen leven zonder douches, toiletten en schoon water. Omstandigheden die mensen extra vatbaar maken voor allerlei ziektes.

Tsjaad: bijna een miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen

Zo help je mee tijdens ziekte-uitbraken

Voordat vaccinaties hun intrede deden, raakten ook in Nederland veel kinderen besmet met het mazelenvirus. De komst van vaccins veranderde dit: vandaag de dag komt de ziekte bijna niet meer voor. Maar dit geldt lang niet overal. Wereldwijd overlijden nog altijd kinderen aan een ziekte die voorkomen kan worden, zoals nu in Tsjaad. Met jouw bijdrage krijgen mensen die dat het hardst nodig hebben, zorg van onze teams.

Help mee

Duizenden mensen op de vlucht

Zo moesten in het najaar van 2022 maar liefst 255.000 mensen huis en haard verlaten vanwege zware overstromingen. Velen van hen zochten onderdak in een van de twintig kampen bij de hoofdstad N’Djamena. ‘Hier zagen we een tekort aan schoon drinkwater. Ook leven veel mensen er dicht op elkaar, waardoor ze kwetsbaarder zijn,’ vertelt Jean Patrick Oumaba, onze medisch coördinator. Tijd om in actie te komen.

Vaccinaties, voorlichting en verzorging

‘In samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid en UNICEF hebben we elf dagen lang een massavaccinatiecampagne kunnen houden in de kampen bij N’Djamena,’ gaat Jean Patrick verder. In totaal kregen 955.673 kinderen een vaccin toegediend. Ook behandelden onze teams 396 kinderen met symptonen van mazelen. Daarnaast hebben we zo veel mogelijk mensen geïnformeerd over deze symptonen. Belangrijk, want wie een ziekte eerder herkent, kan eerder in actie komen.

In Tsjaad hebben onze teams onlangs bijna een miljoen kinderen gevaccineerd tegen het mazelenvirus.
In totaal kregen 955.673 kinderen een vaccin toegediend.