Van 15 naar 5 consulten

Het ontwikkelen van de nieuwe behandeling heeft 5 jaar geduurd. In die tijd hebben we veel geleerd over hepatitis C. Zo blijkt dat 90% van de patiënten ouder is dan 40 jaar. Ook blijkt dat alle vormen van hepatitis C goed te behandelen zijn met dezelfde medicijnen. Dit versimpelt het traject: er is minder vooronderzoek nodig dan gedacht. Ook zijn er minder laboratoriumtesten vereist. Hierdoor hebben we het aantal consulten teruggebracht van 15 naar 5. Zo kunnen onze teams meer patiënten behandelen in minder tijd. ‘Veel mensen in Cambodja hebben niet veel te besteden,’ zegt Somalene, een van onze artsen. ‘Het is dus een grote verbetering als zij minder afspraken hebben en dus minder geld kwijt zijn aan vervoer.’

De 50-jarige Din Savorn ontvangt nieuws dat de hepatitis C-behandeling een succes was. © Todd Brown
Verpleegkundige Van Sokha meet de bloeddruk van de 61-jarige patiënt Nov Sokah. © Todd Brown
Veel mensen in Cambodja hebben niet veel te besteden. Het is dus een grote verbetering als zij minder afspraken hebben en dus minder geld kwijt zijn aan vervoer.
Somalene, arts

Sneller testen, sneller behandelen

Ook het testproces is verbeterd. Lange tijd hebben alleen privélaboratoria toegang tot de benodigde testen die hepatitis C kunnen vaststellen. ‘Daardoor zaten er soms wel 140 dagen tussen de eerste test en de start van de behandeling,’ vertelt projectcoördinator Mickael. Onze teams hebben dat aantal teruggeschroefd naar 5 dagen, dankzij de snelle pcr-test. De vereenvoudiging van het behandelprogramma maakt het mogelijk om de zorg dichterbij de patiënten te brengen. In Cambodja woont 76% van de bevolking niet in de buurt van een stad met medische faciliteiten. Nadat we het behandelprogramma hebben uitgerold in meer afgelegen gebieden, zijn we tot de conclusie gekomen dat de behandeling nóg verder versimpeld kan worden.

Onze apotheektechnicus Toueng Sreym verdeelt medicijnen tegen hepatitis C. © Todd Brown
Onze arts Theresa is in gesprek met verpleegkundige Phan. © Todd Brown

94% is volledig genezen

Tot dat moment hebben voornamelijk onze artsen de zorg op zich genomen. De resultaten zijn zo goed, dat we in overleg met de Cambodjaanse overheid besluiten alleen nog een klinische follow-up te plannen. Mensen die verder geen complicaties hebben, krijgen dan geen aanvullend onderzoek. Ook blijkt dat verpleegkundigen een groot deel van de zorg op zich kunnen nemen na het volgen van een korte training. Een onderzoek bevestigt de effectiviteit: van de 329 patiënten die behandeld zijn door een verpleegkundige is 94% volledig genezen. Een groot succes, maar we zijn er nog niet. We maken ons er nu hard voor dat wereldwijd miljoenen mensen toegang krijgen tot deze baanbrekende behandeling.

Chauffeur Kheang Sokha brengt twee keer per dag alle bloedmonsters naar het laboratorium. © Todd Brown
Patiënten wachten op hun afspraak in de onze hepatitis C-kliniek in Cambodja. © Todd Brown