Groeiende instroom van patiënten

De toestroom van vluchtelingen uit het noodoosten van Nigeria zorgt voor extra druk op de bestaande gezondheidsdiensten. De bevolking van de stad Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, verdubbelde in korte tijd van één naar twee miljoen mensen. ‘In de kampen komen gemiddeld meer dan 750 mensen per maand aan. Meer dan 60.000 mensen leven nu op minder dan een vierkante kilometer. Ze slapen in kleine hutjes van plastic of kapotte kleding. Onderdak, voedsel, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg ontbreken. De leefomstandigheden zijn er zwaar. We hebben moeite om de groeiende instroom van patiënten uit deze kampen op te vangen. ’, zegt Ewenn Chenard, onze projectcoördinator in Nigeria.

8 maanden zonder toilet

'8 maanden geleden zijn we in dit kamp aangekomen. In die tijd hebben we nooit toiletten gehad die we kunnen gebruiken. We doen onze behoefte noodgedwongen in de open lucht, meestal achter een struik’, zegt de 40-jarige Lami Mustapha. Ze leeft met haar 8 kinderen in een informeel kamp in Maiduguri. De mensen in de kampen hebben een beperkte bewegingsvrijheid. Ze kunnen bijvoorbeeld geen gewassen verbouwen. Hierdoor zijn ze voor hun overleven sterk afhankelijk van humanitaire hulp.

Therapeutisch voedingsprogramma

Onze teams voeren een groot therapeutische voedingsprogramma uit in Borno. We zorgen hier voor ernstig ondervoede kinderen met medische complicaties. Elke maand worden er tot 300 kinderen opgenomen. In mei en juni 2019 zagen we het aantal ondervoede patiënten zelfs toenemen. Mensen hadden niet genoeg voedsel tijdens de zogenaamde ‘hongerkloof’, de periode tussen de oogsten door. We konden niet iedereen toelaten omdat het voedselcentrum zijn volledige capaciteit had bereikt.

Cholera en malaria liggen op de loer

Met de komst van het regenseizoen is de gezondheid van de mensen in de kampen verder verslechterd. Het aantal malariapatiënten is toegenomen en mensen die geen preventieve behandeling hebben gekregen zijn kwetsbaar. We voeren campagne voor malariapreventie in verschillende districten. Ook delen we malariamedicijnen uit aan kinderen tussen de 3 maanden en 5 jaar oud. Naar aanleiding van de overstroming in Borno hebben we ook choleracentra opgezet. Een in Maiduguri met 100 bedden en een in Ngala met 60 bedden. Met de opening van deze centra kunnen onze teams snel reageren bij een mogelijke uitbraak van cholera en de juiste zorg bieden.

Actief in Nigeria sinds 1996

Onze teams werken al sinds 1996 in het noordoosten van Nigeria. We bieden momenteel medische hulp in Gwoza, Maiduguri, Ngala en Pulka, in de deelstaat Borno. Op epidemieën of andere crises reageren we met noodinterventies.