Resistente tuberculose groeiend probleem

Wereldwijd leidt tuberculose jaarlijks tot bijna 10 miljoen zieken en 1,5 miljoen doden. Sinds 2000 daalt het aantal mensen dat overlijdt aan tuberculose gestaag. Maar resistente vormen van tuberculose worden komen juist steeds meer voor. ‘Resistentie vormt een grote uitdaging voor zowel patiënten als behandelaars’, vertelt Alexey Nikiforov, onze medisch coördinator in Rusland. Resistente tuberculose is een vorm van de ziekte die resistent is voor 1 tot alle 4 van de standaardantibiotica die gebruikt worden bij de behandeling.

Betere behandeling resistente tuberculose

De behandeling voor resistente tuberculose kan wel 2 jaar duren en is erg duur. Ook komen er vaak ernstige bijwerkingen bij kijken zoals nierfalen, gehoor- en zichtverlies. De eerste 8 maanden moeten patiënten dagelijks pijnlijke injecties ondergaan zonder zekerheid van genezing. Slechts de helft van de mensen met multiresistente tuberculose, en een derde van de mensen met superresistente tuberculose voltooit hun behandeling met succes. 'Deze nieuwe behandelmethode biedt ons de mogelijkheid om de behandeling voor patiënten korter en minder pijnlijk te maken.’ Bij de nieuwe behandelmethode zijn injecties niet langer nodig. Het levert zowel een beter resultaat op, als een veel mildere ervaring voor patiënten.

Strijd aangaan met tuberculose

‘Medicijnen voor de behandeling van patiënten met resistente tuberculose zijn erg duur. Omgerekend kost het ongeveer 25.000 euro voor één patiënt’, aldus Andrey Maryandyshev, art in het Arkhangelsk-ziekenhuis. ‘Dankzij de nieuwe medicijnen en benodigdheden die Artsen zonder Grenzen zal leveren, kunnen we echt de strijd aangaan met tuberculose in Arkhangelsk. Dat maakt deze steun buitengewoon belangrijk’, benadrukt hij.