Resistente vorm van tuberculose in opmars

Tuberculose wordt via de lucht verspreid. Je kunt het krijgen als iemand die besmet is, hoest of niest. Niet iedereen wordt er ziek van, maar als je dat wel wordt, tast het meestal je longen aan. Wereldwijd leidt het jaarlijks tot bijna 10 miljoen zieken en 1,5 miljoen doden. Een half miljoen mensen lijden aan een vorm van tuberculose die resistent is voor 1 tot alle 4 van de standaardantibiotica voor tuberculose. ‘Gewone’ tuberculose kan met een kuur van 6 maanden genezen worden. De behandeling voor resistente tuberculose kan echter wel 2 jaar duren, met ernstige en ook blijvende bijwerkingen als nierfalen, gehoor- en zichtverlies.

Samen strijden tegen resistente tuberculose

Een derde van alle tuberculosepatiënten In de Arkhangelsk-regio lijdt aan de resistente vorm van tuberculose. Wij voeren hier de nieuwste, innovatieve behandelaanpak in. Zo delen we onze kennis en ervaring met de lokale gezondheidsautoriteiten, het plaatselijk universitaire ziekenhuis en de plaatselijke tuberculosekliniek. Wij geven medisch advies over de aanpak in de praktijk en zorgen voor de nodige medicijnen en reagensvloeistoffen voor laboratoriumwerk. Het continu in een lab onderzoeken van afgenomen monsters van de patiënten is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Zo kunnen we inschatten of de patiënt vooruitgaat en baat heeft bij de medicijnen. We zijn in januari 2019 gestart. Aan het einde van het jaar zijn hier 23 patiënten behandeld.

Eerder succes met tuberculosebehandeling

In 2018 hebben wij met succes ons tuberculosebehandelingsproject in Tsjetsjenië overgedragen aan de nationale gezondheidszorg. Wij droegen daarmee ook de behandeling van 70 patiënten over. In de 14 jaar dat onze teams hier hebben gewerkt hebben wij 5.156 patiënten voor gewone en resistente vormen van tuberculose behandeld.

  • 23
    mensen gestart op een behandeling voor resistente tuberculose
  • 5+
    duizend mensen behandeld voor tuberculose in 14 jaar
  • 2019
    gestart met nieuwe samenwerking om tuberculose-aanpak te verbeteren

Gerelateerde verhalen

  • Onze teams werken sinds 1992 in Rusland.

Rusland | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

MSF313364_Medium.jpg

Met € 30 kunnen wij 2 gelaatsbeschermers kopen.

Mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

gloves_handschoenen_MSF313367_Medium.jpg

Met € 5 kunnen wij 200 onderzoekshandschoenen kopen.

Mondmasker.png

Met € 7,50 kunnen wij 22 chirurgische maskers voor onze hulpverleners kopen.

MSF313365_Medium.jpg

Met € 10 kunnen wij 6 chirurgische jassen met extra bescherming kopen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart