1. Meer dan een miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd

Veel mensen die geen huis meer hebben, overleven nu op straat, in scholen of in tijdelijke tentenkampen. Onze teams, waarvan sommige medewerkers ook geen huis meer hebben door de overstromingen, bieden basisgezondheidszorg aan deze mensen. Een van die medewerkers is Akeela. 'Ik was erg verdrietig toen ik mijn huis en dorp onder water zag staan. Ik zag zoveel mensen die hulp nodig hadden. Ik moest wel "ja" zeggen toen ik gebeld werd of ik kon werken,' vertelt ze. 'Met mijn team reis ik naar de zwaarst getroffen gebieden om te bepalen welke medische noden er zijn en hoe we kunnen helpen.'

Duizenden mensen leven op straat door de overstromingen in Pakistan.
Akeela werkt sinds 2020 bij Artsen zonder Grenzen en door de overstromingen is ze haar huis verloren. Toch blijft ze hulpverlenen aan de mensen daar.

2. We behandelen mensen met huidaandoeningen en diarree

Vanuit mobiele klinieken bieden we medische zorg. We behandelen voornamelijk mensen met luchtweginfecties, koorts, huidaandoeningen en diarree. Kinderen controleren we preventief op ondervoeding. In Dera Murad Jamali, Quetta en Chaman zorgen we voor schoon drinkwater door waterpunten aan te leggen. Ook hebben we in de stad Quetta 300 hulpkits met zeep, emmers, kookgerei en muskietennetten uitgedeeld.

3. Schoon drinkwater is dringend nodig

Met ondergelopen wegen en beschadigde bruggen, is het moeilijk om mensen in nood te bereiken. We zien dat er dringend behoefte is aan schoon drinkwater, meer hulpkits en medische zorg om verdere verspreiding van huidinfecties en diarree te voorkomen. 

Om de mensen bij te staan hebben we 300 hulpkits met zeep, emmers, kookgerei en muskietennetten uitgedeeld.
Om de getroffen mensen bij te staan delen we noodhulpkits uit bij opvanglocaties.

4. Grote zorgen om uitbraken cholera, malaria en dengue

Onze teams bereiden zich voor op mogelijke uitbraken van door water overgedragen ziektes zoals cholera. Ook zijn de vluchtelingenkampen vanwege de grote waterplassen een broedplaats voor malaria- en denguemuggen.

Gewonden worden naar de mobiele kliniek gebracht.
We behandelen voornamelijk mensen met luchtweginfecties, koorts, huidaandoeningen en diarree.

5. Meer hulp is hard nodig

Er moeten maatregelen worden genomen om mensen die geen huis meer hebben bescherming te bieden. We verzoeken humanitaire organisaties dringend de hulp op te schalen. Met de regen die voorlopig aanhoudt, zijn langetermijnoplossingen noodzakelijk. We bereiden ons zo goed mogelijk voor om te kunnen reageren op alle mogelijke scenario’s.

Teams van Artsen zonder Grenzen bieden hulp aan slachtoffers van de overstromingen in Pakistan.

Wat jij kan doen om te helpen

Samen met jou zorgen we voor mensen in noodsituaties. Zoals na de overstromingen in Pakistan of de oorlog in Oekraïne. Voor mensen die ernstig ziek of gewond zijn, voor zwangere vrouwen en voor ondervoede kinderen. Wie dan ook, waar dan ook. Help vandaag nog mee.

Ik help mee