Medische zorg voor moeders en kinderen

Gratis, specialistische zorg voor vrouwen en kinderen is vooral in afgelegen gebieden van Pakistan beperkt. Zoals in Beloetsjistan, de grootste provincie van Pakistan, aan de grens met Afghanistan. Van oudsher zoeken Afghaanse oorlogsvluchtelingen hun heil in deze provincie. Onze teams werken in de districtsziekenhuizen van Chaman en Dera Murad Jamali. Zij werken op de afdelingen kindergeneeskunde, verloskunde en neonatale zorg (voor pasgeboren baby’s met complicaties). Zij werken ook in een kliniek in Kuchlak, een stad in het district Quetta, waar ze medische zorg aan zwangere vrouwen en jonge kinderen bieden. In al onze hulpprojecten in Beloetsjistan behandelen wij maandelijks honderden kinderen voor ernstige ondervoeding.

Vrouwenziekenhuis

In de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa bieden onze teams levensreddende medische hulp in het vrouwenziekenhuis in de plaats Peshawar. Driekwart van onze patiënten komen uit omliggende afgelegen gebieden. Een groot probleem in deze provincie is dat veel baby’s de geboorte niet of nauwelijks overleven. Om te zorgen dat vrouwen tijdig medische zorg krijgen, bieden onze teams hier rond de klok verloskundige zorg. En bieden ze uitgebreide medische zorg aan zwangere vrouwen en het voorkomen van mogelijke complicaties.

Ernstige huidziekte voorkomen en verhelpen

Cutane leishmaniasis is een tropische ziekte die inheems is in Pakistan. Het wordt overgebracht door een beet van de zandvlieg, een minuscuul vliegje. De ziekte is niet dodelijk, maar veroorzaakt wel pijnlijke en ernstige misvormingen van de huid. Dit leidt tot psychologische problemen, verstoting door de maatschappij en discriminatie. Dat beperkt hen vervolgens ernstig in hun mogelijkheid om de kost te verdienen. Tegelijkertijd kunnen veel mensen de dure medicijnen om de ziekte tegen te gaan, niet betalen. De Pakistaanse gezondheidszorg vereist namelijk dat je zelf je medicijnen volledig moet betalen. En zelfs als je daarvoor het geld bij elkaar krijgt, loop je nog kans dat ze vervolgens niet voorradig blijken te zijn. Onze teams bieden deze mensen een gratis behandeling met medicijnen in 5 gespecialiseerde klinieken in de provincies Beloetsjistan en Khyber Pakhtunkhwa. Elke maand helpen onze teams hier honderden mensen.

Behoeden voor sterfte door hepatitis C

Hepatitis C is een virus dat de hoofdoorzaak vormt voor leverkanker. In Pakistan is deze in (menselijk) bloed levend virus een groot probleem. Het kan overgebracht worden door het hergebruik van injectienaalden en scheermesjes, onzorgvuldige praktijken in de gezondheidszorg en het delen van dagelijkse zaken als kammen of tandenborstels. Het hepatitis C-virus kan een acute en een chronische ontsteking veroorzaken. In het beste geval worden mensen er een paar weken ziek van, in het ergste geval leidt het tot een leven lang ernstige klachten. Onze teams runnen een kliniek in de sloppenwijk Machar Colony in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Dagelijks behandelen zij 30 tot 35 mensen. Zij krijgen van ons een medicijnenkuur van drie maanden. Sinds de opening in 2015 hebben zij ruim 2.000 mensen genezen van hepatitis C. Daarnaast gaat ons team van Pakistaanse gezondheidswerkers naar scholen en visfabrieken. Zij geven voorlichting en screenen mensen ter plaatse op symptomen van de ziekte.

  • 29,6
    duizend vrouwen geholpen aan een veilige bevalling in 1 jaar
  • 269,2
    duizend medische poliklinische consulten uitgevoerd in 1 jaar
  • 5+
    duizend mensen behandeld om ernstige misvorming van de huid te voorkomen en te verhelpen

Gerelateerde verhalen

  • In Pakistan hebben we 9.190 kinderen behandeld in ons therapeutisch voedingsprogramma, in 2020.

Artsen zonder Grenzen behandelen ondervoeding Pakistan

Steun onze teams wereldwijd

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Icoon scalpel

Voor € 100 kunnen wij een kit kopen waarmee we noodchirurgie kunnen uitvoeren.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart