Beperkingen voor vrouwen

Meer dan 60% van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan dat het voor vrouwen veel lastiger is om een arts te bezoeken dan voor mannen. Ze kunnen het huis niet uit zonder een mannelijk familielid als begeleider. Het is daardoor voor vrouwen moeilijker om een naar een ziekenhuis te gaan, bijvoorbeeld als patiënt, verzorger of humanitair hulpverlener. Afghanen die niet in de stad wonen moeten vaak lang reizen om bij een arts of ziekenhuis te komen. Voor patiënten betekent het vaak dat een reis die voor één persoon al moeilijk te betalen is, onbetaalbaar wordt voor twee personen.

Afghanistan

Rapport: Humanitaire crisis in Afghanistan

Lees het rapport

Vrouwelijke gezondheidswerkers zijn heel hard nodig

Wij maken ons grote zorgen over de beperkingen voor vrouwen om onderwijs te volgen en werk te zoeken. Vrouwelijke gezondheidswerkers zijn nu en in de toekomst juist heel hard nodig in het land. Filipe Ribeiro, de landencoördinator in Afghanistan: 'In sommige projecten is het nu al moeilijk is om de juiste gezondheidsmedewerkers te vinden. Als vrouwen niet mogen studeren, dan is er in de toekomst een groot tekort aan artsen, vroedvrouwen en verplegers. Kraamafdelingen zijn in Afghanistan grotendeels alleen toegankelijk voor vrouwelijke zorgverleners. Vrouwen verbieden om te leren en te werken heeft daarmee rechtstreeks invloed op de beschikbaarheid van levensreddende zorg aan moeders en kinderen.'

Bibi Mariam en haar moeder Moslemeh in het traumacentrum in Kunduz, Afghanistan. Bibi raakte gewond bij een motorongeluk.© Nava Jamshidi
Shokrieh zit naast het bed van haar kleinzoon Sayed. Hij liep ernstige brandwonden op aan zijn benen nadat een pot kokend water op hem viel.

Geen geld voor eten of zorg

Uit het rapport over de toegang tot gezondheidszorg in Afghanistan komt een schrijnend beeld naar voren van de economische situatie van Afghanen. De sancties van de internationale gemeenschap hakken zwaar in op de Afghaanse economie. De werkloosheid is torenhoog en de prijzen voor voedsel gaan door het dak. 95% van de ondervraagden in het onderzoek gaf aan de afgelopen twaalf maanden moeite te hebben gehad om voedsel te kunnen kopen.

88% zoekt geen hulp

Van alle respondenten zei 88% dat ze in 2022 medische zorg uitstelden of besloten geen hulp te zoeken, een stijging van 14,3% ten opzichte van hetzelfde onderzoek dat van een jaar geleden. Artsen van AzG zien de moeilijkheden van de bevolking onder meer terug in ondervoeding. 'Soms zijn moeders zo ondervoed dat ze geen melk meer kunnen produceren voor hun kinderen. We zien dat ze thee in flessen doen om aan pasgeboren baby's van slechts zeven of acht dagen te geven, wat heel gevaarlijk kan zijn', zegt Hadia, een lid van de medische staf van AzG in het regionale ziekenhuis van Herat.

Shafiqah (29) wordt voorbereid op een operatie nadat ze gewond is geraakt bij een verkeersongeluk. © Nava Jamshidi
Een medewerker bereidt een patiënt voor op een operatie. © Nava Jamshidi

Toegang tot zorg

Het rapport Persistent Barriers to Access Health Care in Afghanistan bundelt medische gegevens, interviews en vragenlijsten van patiënten, verzorgers en personeel in onze projecten in Helmand, Herat, Kandahar Khost en Kabul. Ons researchteam documenteerde ook belemmeringen voor de toegang tot gezondheidszorg in Afghanistan in rapporten die in 2014, 2020 en 2021 werden gepubliceerd. De namen van de in het persbericht geciteerde Afghanen zijn veranderd om hun identiteit te beschermen.