Wat is de huidige situatie in Afghanistan?
Afghanistan bevindt zich in een economische crisis. Er zijn nauwelijks ziekenhuizen en er is een nijpend tekort aan medicijnen, apparatuur en medisch personeel. Zieken en gewonden hebben nauwelijks toegang tot medische zorg. Mensen sterven aan ziekten die voorkomen of behandeld kunnen worden. Ook zijn medische faciliteiten vaak aangevallen, waardoor ze tijdelijk of permanent moeten worden gesloten. Dit zorgt ervoor dat miljoenen mensen geen of weinig toegang tot medische zorg hebben.
Wat doet Artsen zonder Grenzen om de situatie te verbeteren?
In Afghanistan is elke dag onvoorspelbaar. Er zijn dagen vol spoedgevallen: gewonden, te vroeg geboren baby’s, ernstig ondervoede kinderen en vrouwen met zwangerschapsvergiftiging. In mei 2021 hebben wij een rapport uitgebracht over de situatie. Het rapport bevat medische gegevens en verslagen van patiënten, hulpverleners en medisch personeel in de provincies Helmand, Herat, Kandahar en Khost. Download het rapport in het Engels.
Kinderen in Afghanistan hulp bieden
De situatie in Afghanistan treft jonge kinderen het hardst. Veel moeders zijn zo verzwakt dat ze hun baby geen borstvoeding kunnen geven. Hun kinderen raken vanaf hun eerste dag al ondervoed en hebben dringend medische hulp nodig. In het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gar hebben onze teams een voedingscentrum opgezet. Gemiddeld behandelen we 500 kinderen met ernstige ondervoeding per maand.

Steun ons werk in oorlogsgebied
1 ziekenhuis voor 1 miljoen mensen. In conflictgebieden als Afghanistan is medische zorg niet of nauwelijks bereikbaar. Veel mensen overlijden hierdoor onnodig. Help jij onze artsen levens redden?
Het gebrek aan medische zorg: resistente tuberculose is een probleem in Afghanistan
Een ernstige en moeilijk te behandelen ziekte die veel voorkomt in Afghanistan is resistente tuberculose. Daarom leiden we Afghaans medisch personeel op om de symptomen te herkennen en te ondersteunen bij de behandeling. We behandelen patiënten met een door ons ontwikkelde kuur tegen resistente tuberculose. Deze wordt gezien als de nieuwe standaard behandelmethode. De kuur biedt een grotere overlevingskans, is korter en veel beter te verdragen.
Waar biedt Artsen zonder Grenzen hulp in Afghanistan?
Onze teams hebben projecten in Lashkar Gar, Kunduz, Kandahar, Herat en Khost. Ons eigen Boost-ziekenhuis in Laskar Gah is het enige ziekenhuis in de regio waar ongeveer 1 miljoen mensen wonen. Gemiddeld behandelen we 2.400 patiënten per maand. In onze kraamkliniek in Khost bieden we zorg aan zwangere vrouwen. Lees meer over onze hulp.
Vluchtelingen uit Afghanistan hulp bieden
De afgelopen jaren zijn grote groepen mensen gevlucht uit Afghanistan. Veel mensen zijn op zoek naar een veilige plek in Europa. Aan de Europese grenzen, op land en op zee, zien onze teams hoe mensen met harde hand worden tegengehouden. In 2021 zijn meer dan 2.500 mensen uit Irak, DR Congo, Syrië, Kameroen en Afghanistan gevangengenomen in Litouwen. Onze teams bieden medische hulp in deze detentiecentra. Ook blijven we ons uitspreken: alle asielaanvragen moeten eerlijk worden beoordeeld, ongeacht het land van afkomst, geslacht, geaardheid of religie.
-
130.500medische consulten gegeven
-
400kinderen met ondervoeding per maand behandeld
-
2.400patiënten per maand behandeld
Verhalen

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten
Bekijk het laatste nieuws in ons overzichtSteun onze teams wereldwijd
Benieuwd waar we nog meer werken?
