Boost Hospital, Lashkar Gah, Helmand, Afghanistan | Artsen zonder Grenzen

Steun ons werk in oorlogsgebied

1 ziekenhuis voor 1 miljoen mensen. In conflictgebieden als Afghanistan is medische zorg niet of nauwelijks bereikbaar. Veel mensen overlijden hierdoor onnodig. Help jij onze artsen levens redden?

Ja, ik help levens redden

1 ziekenhuis voor 1 miljoen mensen

We bieden hulp in ziekenhuizen en gezondheidsposten in Kabul en in nog vijf andere provincies in het land. Het Boost-ziekenhuis in Laskar Gah, in de provincie Helmand, is een van de grootste ziekenhuizen waar wij werken. Het is het enige ziekenhuis voor één miljoen inwoners en vluchtelingen in de regio.

Dag en nacht medische zorg

In het Boost ziekenhuis bieden onze artsen noodzakelijke medische zorg. We begeleiden bevallingen en bieden medische zorg aan oorlogsgewonden en ernstig ondervoede kinderen. Om het ziekenhuis te bereiken, moeten veel mensen uren reizen door gevaarlijk conflictgebied. Hierdoor is hun situatie bij aankomst vaak kritiek.

Levens redden

We zien een enorme behoefte aan medische hulp, omdat zieke en gewonde mensen bijna nergens terecht kunnen. Er zijn dagen vol spoedgevallen; te vroeg geboren baby’s, ernstig ondervoede kinderen, vrouwen met zwangerschapsvergiftiging en oorlogsslachtoffers. Dag en nacht verlenen we spoedeisende, chirurgische en verloskundige hulp.

Een ernstige en moeilijk te behandelen ziekte die veel voorkomt in Afghanistan is resistente tuberculose. Daarom leiden we Afghaans medisch personeel op om de symptomen te herkennen en te ondersteunen bij de behandeling. In Afghanistan is elke dag, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, onvoorspelbaar.

Weinig vooruitgang vredesonderhandelingen

September vorig jaar begonnen de vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en het islamitische emiraat Afghanistan (IEA, ook wel de Taliban genoemd). Tot dusver is er weinig vooruitgang geboekt. Gevechten tussen de gewapende groepen eisen nog steeds elk jaar duizenden slachtoffers. Mensen in het hele land hebben te maken met geweld en onveiligheid en het lijkt er niet op dat dit afneemt.

Geen toegang tot zorg

Medische faciliteiten in Afghanistan worden vaker dan bijna waar ook ter wereld aangevallen, waardoor ze tijdelijk of permanent moeten worden gesloten. Dit zorgt ervoor dat miljoenen mensen geen of weinig toegang tot medische zorg hebben.

 • 130.500
  medische consulten gegeven
 • 36.300
  bevallingen begeleid
 • 600
  coronapatiënten opgenomen

Rapport uitgebracht

In mei 2021 hebben wij een rapport uitgebracht over deze situatie. Het rapport bevat nieuwe medische gegevens en verslagen van patiënten, hulpverleners en medisch personeel in de provincies Helmand, Herat, Kandahar en Khost. Download het rapport in het engels.

Verhalen

 • Wat geweldig dat je wilt helpen!

  Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in conflictgebieden en crisissituaties. Vaak zijn ziekenhuizen of medische faciliteiten verwoest en hebben mensen dringend medische hulp nodig. Met jouw bijdrage staan onze artsen dag en nacht klaar om levensreddende hulp te bieden.

  Doneer en help levens redden.

Boost ziekenhuis in Lashkar Gah, Afghanistan | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

gloves_handschoenen_MSF313367_Medium.jpg

Met € 5,- kunnen wij 200 onderzoekshandschoenen kopen.

Icoon bevallingskit

Met € 10,- kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon mondmasker.png

Met € 15,- kunnen wij 44 chirurgische maskers voor onze hulpverleners kopen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart