1 ziekenhuis, 1 miljoen mensen
We bieden hulp in ziekenhuizen en gezondheidsposten in Kabul, en in nog vijf andere provincies in het land. Een daarvan is de provincie Helmand, waar nog steeds intensief gevochten wordt. Om de kwaliteit van zorg hier ingrijpend te verbeteren, hebben we een van de ziekenhuizen volledig verbouwd. Het ziekenhuis biedt nu zorg aan 1 miljoen mensen in Zuid-Afghanistan.
Op 12 mei 2020 vond een gruwelijke aanval plaats op onze kraamkliniek in West-Kabul. Een maand later hebben wij met pijn in ons hart besloten ons werk in deze kraamkliniek te beëindigen.
Nooit voorspelbaar
Ons werk in Afghanistan is nooit voorspelbaar. Er zijn dagen vol spoedgevallen; te vroeg geboren baby’s, ernstig ondervoede kinderen, vrouwen met zwangerschapsvergiftiging en oorlogsslachtoffers. Dag en nacht verlenen we spoedeisende, chirurgische en verloskundige hulp. Een ernstige en moeilijk te behandelen ziekte die veel voorkomt in Afghanistan is resistente tuberculose.
Daarom leiden we Afghaans medisch personeel op om de symptomen te herkennen, en ondersteunen bij de behandeling. Soms zijn er dagen waarop binnen een uur vijf mensen sterven, door ziekten die voorkomen of behandeld hadden kunnen worden. Andere dagen redden we minsten zoveel levens. In Afghanistan is elke dag, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, onvoorspelbaar.
-
© Kadir van Lohuizen/NOOR Verpleegkundige Samantha en logistiek medewerker Richard lopen richting het Boost ziekenhuis. Hier bieden we zorg aan 1 miljoen mensen en is een van de enige 3 algemene ziekenhuizen in Zuid-Afghanistan.
© Kadir van Lohuizen/NOOR 01 / 08Zorg aan 1 miljoen mensen
Verpleegkundige Samantha en logistiek medewerker Richard lopen richting het Boost ziekenhuis. Hier bieden we zorg aan 1 miljoen mensen en is een van de enige 3 algemene ziekenhuizen in Zuid-Afghanistan.
-
© Kadir van Lohuizen/NOOR Arts Maryiam en gynaecoloog Nigar zijn aan het werk op de kraamafdeling. Maryiam werkt al 33 jaar in het Boost ziekenhuis.
© Kadir van Lohuizen/NOOR 02 / 0833 jaar aan het werk
Arts Maryiam en gynaecoloog Nigar zijn aan het werk op de kraamafdeling. Maryiam werkt al 33 jaar in het Boost ziekenhuis.
-
© Kadir van Lohuizen/NOOR Alejandra is arts op de nieuwe kraamafdeling van het Boost ziekenhuis. We hebben het ziekenhuis ingrijpend verbouwd en gerenoveerd om de capaciteit en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
© Kadir van Lohuizen/NOOR 03 / 08Kwaliteit van zorg verbeteren
Alejandra is arts op de nieuwe kraamafdeling van het Boost ziekenhuis. We hebben het ziekenhuis ingrijpend verbouwd en gerenoveerd om de capaciteit en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
-
© Kadir van Lohuizen/NOOR Patiënten wachten tot ze worden geopereerd in het Boost ziekenhuis. Het is een van onze grootste projecten wereldwijd. Er werken meer dan 700 medewerkers en er zijn 327 verpleegbedden.
© Kadir van Lohuizen/NOOR 04 / 08Grootste project wereldwijd
Patiënten wachten tot ze worden geopereerd in het Boost ziekenhuis. Het is een van onze grootste projecten wereldwijd. Er werken meer dan 700 medewerkers en er zijn 327 verpleegbedden.
-
© Adhmadullah Safi/MSF In de buurt van de stad Herat hebben we een kliniek geopend. We geven er consulten, behandelingen voor ondervoeding en we vaccineren er kinderen. 30.000 gezinnen zijn voor geweld en ernstige droogte naar deze regio gevlucht. Er is groot gebrek aan medische zorg en voedsel.
© Adhmadullah Safi/MSF 05 / 08Onze hulp in Herat
In de buurt van de stad Herat hebben we een kliniek geopend. We geven er consulten, behandelingen voor ondervoeding en we vaccineren er kinderen. 30.000 gezinnen zijn voor geweld en ernstige droogte naar deze regio gevlucht. Er is groot gebrek aan medische zorg en voedsel.
-
© Adhmadullah Safi/MSF ‘Ik ging met mijn zoon naar een overheidsziekenhuis, maar daar moest ik betalen voor medicijnen. Dat kan ik niet.’ Vanwege de onveiligheid in hun dorp Khoshk in Afghanistan, is Abdul met zijn zoon Ramin gevlucht. Ze wonen nu in een tent in Herat. Ramin heeft last van koorts en hoest veel. Uiteindelijk bracht zijn vader hem naar onze kliniek.
© Adhmadullah Safi/MSF 06 / 08Geen geld voor medicijnen
‘Ik ging met mijn zoon naar een overheidsziekenhuis, maar daar moest ik betalen voor medicijnen. Dat kan ik niet.’ Vanwege de onveiligheid in hun dorp Khoshk in Afghanistan, is Abdul met zijn zoon Ramin gevlucht. Ze wonen nu in een tent in Herat. Ramin heeft last van koorts en hoest veel. Uiteindelijk bracht zijn vader hem naar onze kliniek.
-
© Adhmadullah Safi/MSF ‘We hebben te weinig voedsel. Mijn dochter blijft maar gewicht verliezen sinds we hier zijn.’ De 20-jarige Hadija is samen met haar 2-jarige gevlucht uit de provincie Ghor, Afghanistan. Ze wonen samen met de rest van het gezin in een tent in Kadistan. Hadija bracht haar dochter Bibi naar onze kliniek voor een behandeling van ernstige diarree.
© Adhmadullah Safi/MSF 07 / 08Wonen in een tent
‘We hebben te weinig voedsel. Mijn dochter blijft maar gewicht verliezen sinds we hier zijn.’ De 20-jarige Hadija is samen met haar 2-jarige gevlucht uit de provincie Ghor, Afghanistan. Ze wonen samen met de rest van het gezin in een tent in Kadistan. Hadija bracht haar dochter Bibi naar onze kliniek voor een behandeling van ernstige diarree.
-
© Adhmadullah Safi/MSF ‘Ik weet niet waar en hoe ik ga bevallen.’ Jamala is 40 jaar oud, heeft vijf kinderen en is zwanger van de 6de. Ze komen uit een klein dorpje in de provincie Badghis in Afghanistan. Ze is gevlucht met haar gezin vanwege de droogte. Ze is voor een zwangerschapsconsult naar onze kliniek gekomen.
© Adhmadullah Safi/MSF 08 / 08Zwanger van 6de kind
‘Ik weet niet waar en hoe ik ga bevallen.’ Jamala is 40 jaar oud, heeft vijf kinderen en is zwanger van de 6de. Ze komen uit een klein dorpje in de provincie Badghis in Afghanistan. Ze is gevlucht met haar gezin vanwege de droogte. Ze is voor een zwangerschapsconsult naar onze kliniek gekomen.
Verhalen
-
Frederic was getuige van de gruwelijke aanval op onze kraamafdeling in Kabul.
Frederic Bonnot, landencoördinator -
Het Boost-ziekenhuis is ons grootste ziekenhuisproject wereldwijd. Toen we 10 jaar geleden begonnen, durfden we nauwelijks te dromen dat dat mogelijk zou zijn.
10 jaar Boost-ziekenhuis, Lashkar Gah, Zuid-Afghanistan -
'Bijna elke avond horen we wel schoten en bommen die ontploffen.' De Nederlandse Marcella werkt in ons ziekenhuis in conflictgebied in Afghanistan en vertelt...
Marcella Kraay, projectcoördinator -
5 maanden werken in een ziekenhuis in Afghanistan. Echo’s, volle gangen en 30 bevallingen per dag. Onze arts Jeltje kijkt terug op een uitdagende missie.
Jeltje Danhof, arts -
Als Lajos aan het werk is als een verpleegkundige, wordt de stad Kunduz, getroffen door bombardementen..
Lajos Zoltan Jecs, verpleegkundige -
1 ziekenhuis voor een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland. We horen schoten in de verte, terwijl wachtkamers en operatiekamers vol zitten. Lees hier de indrukken van mijn veldbezoek aan Afghanistan.
Vincent van der Windt, redacteur -
In Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, krijgen pasgeboren baby’s met gezondheidsproblemen bijzondere hulp: kangoeroezorg. Bij deze vorm van huid-op-huidzorg wordt het kindje stevig tegen de blote borst van de moeder gewikkeld.

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten
Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht-
In 2018 hebben wij in Afghanistan 14.484 baby’s ter wereld geholpen.

Steun onze teams wereldwijd
Ga mee op missie!
