30 jaar medische zorg in Dadaab

Dit jaar bestaan de vluchtelingenkampen in Dadaab 30 jaar. Vanaf het begin bieden onze teams medische zorg in de kampen. De behoeften zijn groot: vorig jaar hebben we 12.500 consulten gehouden en 720 ziekenhuisopnames begeleid. Ook hebben we 2.956 vrouwen veilig helpen bevallen. Deze mensen mogen niet over zes maanden aan hun lot worden overgelaten. Toch staat de sluiting vast: de Keniaanse overheid en de VN laten weten de kampen geen langetermijnoplossing te vinden voor de 232.903 mensen. ‘Het sluiten van de kampen zonder deze mensen een waardig alternatief te bieden, kan leiden tot een humanitaire ramp,’ zegt projectcoördinator Jeroen Matthys.

Dadaab is het voormalig grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Nog steeds wonen er meer dan 232.000 mensen. ©Paul Odongo/MSF
Onze teams hebben een rapport uitgebracht om de vele gevluchte mensen die in Dadaab verblijven een stem te geven. ©Charlie Kimilu/MSF

Terugkeren naar Somalië geen optie

Dadaab is lange tijd het grootste vluchtelingenkamp ter wereld geweest: een verblijfplaats voor meer dan een half miljoen mensen. De meeste mensen zijn op de vlucht geslagen na het uitbreken van de Somalische burgeroorlog. Terugkeren naar Somalië is geen optie, blijkt in 2016. Wanneer duizenden mensen vrijwillig terugkeren naar het door oorlog geteisterde land, verkeren zij al gauw in de omstandigheden waarvoor zij zijn gevlucht. Fysiek en seksueel geweld zijn aan de orde van de dag. De mensen die nu in Dadaab verblijven, willen niet meer terug.

Sluiting kampen: onze 5 aanbevelingen

Onze teams zien dat er nauwelijks wordt geluisterd naar wat de vluchtelingen zelf willen. We hebben daarom een rapport uitgebracht om deze mensen een stem te geven. Het rapport “Op zoek naar waardigheid: vluchtelingen in Kenia worden afgerekend,” vertelt wat zij nodig hebben. Uit het rapport blijkt dat er geen one-size-fits-all-oplossing is, zelfs niet voor één huishouden. Er moet daarom goed geluisterd worden naar de behoeften en wensen van de mensen. Onze 5 aanbevelingen:

  1. De Keniaanse overheid en de Verenigde Naties moeten in gesprek gaan én blijven met de gevluchte mensen. Alleen zo komt er een duurzame oplossing.
  2. Andere landen moeten de verantwoordelijkheid delen met Kenia en de 232.903 mensen een veilige plek bieden om zich te vestigen.
  3. Deze mensen moeten goed geïnformeerd worden over de keuzes die zij hebben en toestemming geven voor de uiteindelijke keuze.
  4. Ongedocumenteerde vluchtelingen moeten dezelfde rechten en begeleiding krijgen in de transitie naar een nieuwe plek.
  5. Totdat alle inwoners van Dadaab zich op een andere plek vestigen, moeten zij onbeperkt toegang hebben tot medische zorg.
kenia dadaab
De familie van Ahmed gaat vrijwillig terug naar Somalië, maar moet wegens de slechte omstandigheden terugkeren naar Dadaab. ©Paul Odongo/MSF

Humanitaire hulp hard nodig

Met de sluiting in het vooruitzicht, wordt de financiering voor de kampen nu al minder. Onze teams zien andere organisaties de humanitaire hulp afschalen. ‘Het is van groot belang dat vluchtelingen onafgebroken toegang hebben tot medische zorg,’ zegt Jeroen. Tot er een duurzame oplossing is, blijven wij hulp bieden én ons uitspreken.