* Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op 19 april.

Voorraad geplunderd

Ons terrein in Nyala, Soedan is overvallen door gewapende mannen. Ze hebben alles gestolen, zelfs de voertuigen en kantoorapparatuur. Ook ons magazijn met essentiële medische voorraad is geplunderd. We weten niet hoeveel er weg is omdat we geen toegang hebben tot het magazijn. In Khartoem komen ambulances leeg terug, omdat hen geen toegang wordt verschaft om lichamen van overledenen op te halen of om mensen te vervoeren naar ziekenhuizen.

Gewonden behandelen

Op dit moment schuilen veel mensen voor het aanhoudende geweld. Desondanks ontvangen we veel gewonde mannen, vrouwen en kinderen. ‘De meerderheid van onze patiënten bestaat uit burgers, waaronder veel zwaargewonde kinderen,’ vertelt Cyrus Paye, projectcoördinator in El Fasher, Soedan. Tot op heden hebben onze teams 186 gewonden kunnen behandelen in het ziekenhuis in Al Fashir, Noord-Darfur. 'Helaas zijn er 34 mensen overleden aan de ernst van hun verwondingen. Hoewel we nu enige chirurgische capaciteit hebben, zijn er slechts 38 bedden in dit ziekenhuis. Er is niet genoeg ruimte voor hen en velen worden behandeld op de vloer op de afdelingen en in de gangen,' vertelt arts Ghazali Babiker.

Bevoorrading onmogelijk

De hulpverlening gaat gepaard met grote uitdagingen. Zo zijn medicijnvoorraden geplunderd en is de toevoer van nieuwe voorraden onmogelijk. Dit laatste komt doordat de luchthaven sinds het begin van het conflict gesloten is. Onze teams zoeken andere manieren om toch materiaal en een extra chirurgisch team in Soedan te krijgen.

Oproep toegang tot zorg

'We dringen er bij de strijdende partijen op aan om de veiligheid van medisch personeel en patiënten te garanderen. Ziekenhuizen, klinieken, opslagplaatsen en ambulances mogen nooit een doelwit zijn,' vertelt arts Ghazali Babiker.